Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mondanátok nekem példákat...

Mondanátok nekem példákat zárt rendszerre?

Figyelt kérdés
Minél kreatívabb, minél inkább való életbeli példákra lenne szükségem. Nem "fizikaórásokra".

2017. jún. 18. 13:09
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
25%
Ha a szobádat jó alaposan bezárod, kiváló hang és hőszigetelő ablakaid vannak, az már majdnem zárt rendszer. Egyébként tökéletes zárt rendszer nincs, az azt jelentené, hogy abból semmiféle információ se ki, se be. Se híranyag, se hő, se fény, se energia, se semmi egyéb.
2017. jún. 18. 13:19
 2/17 A kérdező kommentje:
Esetleg még lendület-megmaradásra is. Köszi!
2017. jún. 18. 13:20
 3/17 A kérdező kommentje:
Köszi a választ! Egyébként fizikában kicsit zavaros nekem ez a fogalom... Én úgy tudom, hogy zárt rendszerben nincs tömeg-áramlás a rendszer és a környezet között, viszont energia áramolhat. Ahol az sem, az az elszigetelt rendszer. De ahogy tapasztaltam, az alap szintű fizikában "összemosták" ezeket a fogalmakat. (Egy pályamódosító kémiás)
2017. jún. 18. 13:22
 4/17 EagleHUN ***** válasza:
33%

Az Univerzum valószínűleg zárt minden szempontból pl: (energiamegmaradás stb...) de még ez sem 100% biztos.

Az összes többi még a tudományos kísérletekben is csak rossz közelítéssel "zárt" rendszer.

2017. jún. 18. 13:45
 5/17 anonim ***** válasza:
52%

Ne keverjük a dolgokat!

Zárt rendszer az, ahol a határokon nincs anyagforgalom. Egy légmentesen lezárt doboz már ilyen.

Amit itt próbáltatok írni, az az elszigetelt rendszer.

A világunk viszont NEM tekinthető zárt rendszernek!

2017. jún. 18. 22:31
 6/17 anonim ***** válasza:
100%

Egy gépjármű hibátlan gumiabroncsa [a benne lévő gáz] zárt rendszer. Pl. felmelegszik benne a levegő, nő a nyomás. Ha a szelep jó, tömegáram nincs.

Hasonló okokból a falon lógó tűzoltó készülék is egy jó példa. A belül lévő dolgok (széndioxid, oltópor) zárt rendszernek tekinthető.

A hűtőszekrényben lévő hűtő közeg is zárt rendszerben teszi a dolgát a körfolyamatban.

2017. jún. 19. 11:16
 7/17 dq ***** válasza:

Én zárt rendszer alatt olyan rendszert szoktam érteni, ahol energiaáramlás sincs, nem csak anyagáramlás (amúgy ugyanaz).

Szigetelt rendszer, ilyesmiről nem hallottam.

Termodinamikánál hasznos lehet ha az ember specifikálja hogy milyen típusú folyamatokat enged meg, és milyeneket nem. Pl: hőszigetelő doboz. Hőszigetelő doboz mozgatható oldalakkal. Fix térfogatú, nem hőszigetelő doboz. Stb.

2017. jún. 19. 13:11
 8/17 anonim ***** válasza:

"Én zárt rendszer alatt olyan rendszert szoktam érteni, ahol energiaáramlás sincs"

Hibás meghatározás.

ELszigetelt rendszer.

2017. jún. 19. 13:18
 9/17 dq ***** válasza:

Az. Itt egy referencia az angol elnevezésekről (a magyar gyakran ugyanaz, persze nem mindig)

[link]

Zárt rendszer például egy fóliacsomagolt kígyóuborka, vagy egy hógömb.

2017. jún. 19. 13:32
 10/17 anonim ***** válasza:

Pontosan.

Amint látod, ezeknél energiaáramlás VAN.

2017. jún. 19. 13:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!