Mondanátok nekem példákat zárt rendszerre?
Az Univerzum valószínűleg zárt minden szempontból pl: (energiamegmaradás stb...) de még ez sem 100% biztos.
Az összes többi még a tudományos kísérletekben is csak rossz közelítéssel "zárt" rendszer.
Ne keverjük a dolgokat!
Zárt rendszer az, ahol a határokon nincs anyagforgalom. Egy légmentesen lezárt doboz már ilyen.
Amit itt próbáltatok írni, az az elszigetelt rendszer.
A világunk viszont NEM tekinthető zárt rendszernek!
Egy gépjármű hibátlan gumiabroncsa [a benne lévő gáz] zárt rendszer. Pl. felmelegszik benne a levegő, nő a nyomás. Ha a szelep jó, tömegáram nincs.
Hasonló okokból a falon lógó tűzoltó készülék is egy jó példa. A belül lévő dolgok (széndioxid, oltópor) zárt rendszernek tekinthető.
A hűtőszekrényben lévő hűtő közeg is zárt rendszerben teszi a dolgát a körfolyamatban.
Én zárt rendszer alatt olyan rendszert szoktam érteni, ahol energiaáramlás sincs, nem csak anyagáramlás (amúgy ugyanaz).
Szigetelt rendszer, ilyesmiről nem hallottam.
Termodinamikánál hasznos lehet ha az ember specifikálja hogy milyen típusú folyamatokat enged meg, és milyeneket nem. Pl: hőszigetelő doboz. Hőszigetelő doboz mozgatható oldalakkal. Fix térfogatú, nem hőszigetelő doboz. Stb.
"Én zárt rendszer alatt olyan rendszert szoktam érteni, ahol energiaáramlás sincs"
Hibás meghatározás.
ELszigetelt rendszer.
Az. Itt egy referencia az angol elnevezésekről (a magyar gyakran ugyanaz, persze nem mindig)
Zárt rendszer például egy fóliacsomagolt kígyóuborka, vagy egy hógömb.
Pontosan.
Amint látod, ezeknél energiaáramlás VAN.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!