Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha kamerát küldenénk egy...

Ha kamerát küldenénk egy fekete lyukba, megtudhatnánk valami érdekeset?

Figyelt kérdés
Amíg a kamera szét nem esik és közvetít, addig látna számunkra érdekes dolgokat? Valószínűleg teljes sötétség lenne, ezért nem. És ha lámpa is lenne a kamerán? Vagy bármilyen speciális érzékelő lenne a kamerán, melyet jelenlegi tudásunk szerint meg tudunk alkotni, akkor többet megtudhatnánk a fekete lyukakról?
2017. jún. 15. 23:10
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

A lámpával még akkor se megyünk sokra az Űrben, ha csak úgy elküldjük bárhová. Vagy túl nagy az objektum, amit meg kellene világítani, vagy túl messze lenne. Kb. mintha a Hold sötét oldalát szeretnéd az Űrből fényképezni, egy lámpa segítségével megvilágítva.

A kamera által küldött jelek meg ugyanúgy csapdába esnének, mint a fény, egy ideig lehet, hogy tudna közvetíteni, de a közvetítés egyrek jobban késne, mintha egy egyre lassabb felvételt látnánk, míg megállna a kép.

2017. jún. 16. 13:22
 12/20 bit123bit válasza:
56%

Először is el kéne jutni egy fekete lyukhoz..

Másodszor meg a fekete olyan mint a Vantablack, tehát a lámpa semmit sem ér..

Amúgy meg nagy valószínűséggel aki/ami be kerül a fekete lyukba az megsemmisül..

2017. jún. 16. 13:40
 13/20 Vree ***** válasza:

A kérdező elnézést kér az elütés miatt és itt közli a helyreigazítást:

A "fekete lyuk" kifejezést kéretik a kérdésben mindenhol a "sötét szoba" szavakkal helyettesíteni.

Kérdező természetesen tudatában van, hogy az elnevezés ellenére a fekete lyuk nem csak egy fényszegény térrész, hanem egy olyan térgörbület, ahol a gravitáció visszatartó ereje még a fénysebességgel elérhető elmozdulást is meghaladja, így onnan semmilyen információ nem távozhat (beleértve a rádióadás minden formáját is).

2017. jún. 16. 19:40
 14/20 A kérdező kommentje:

1. Nem véletlenül írtam, hogy "Amíg a kamera szét nem esik és közvetít". Azt hittem, ebből egyértelmű, hogy tudom, hogy nem fog a fekete lyuk közepéig eljutni a kamera.

3. "Mivel a fekete lyukból NEM jön ki a tv adás sem, ezért sajnos" Nem a lyukból, hanem ameddig a kamera még kibírja.

4. Azt sem mondtam, hogy a kamera ki kéne, hogy jöjjön onnan.

12. Pont ezért írtam feltételesen: "Ha..."

Nyilván megsemmisül, ami a fekete lyukba kerül. Ezért írtam, hogy amíg bírja a kamera, addig ...

13. Nem kérek elnézést semmiért, a kérdés még mindig ugyanaz, hogy ha beledobnánk egy kamerát, megtudhatunk-e valami többet ezáltal, ADDIG, AMÍG A KAMERA BÍRJA.

Ja, hogy ott térgörbület is van és a gravitáció ilyen nagy??? Hú, ezt nem tudtam. Dehogy nem tudtam. Nem a lyukból közvetítenénk, hanem ameddig bírja a kamera. Lehet, az eseményhorizont alá se jutna be, lehet, hogy igen, ezt én nem tudhatom, de a sok válaszoló, aki ennyire ért hozzá, biztos tudja. De azt is nézhetnénk, hogy ha még az eseményhorizont felett van a kamera, akkor lenne-e még valami érdekes.

Ti tudjátok, meddig bírhatná ki a kamera, ti értetek a témához. Én nem tudom, pont ezért kérdeztem. És a hozzáértő válaszolók biztos tudják, hol szakadna meg az adás (és addig mit közvetíthetne a kamera), vagy legalább tippelni biztos tudnának, mert én nem. A humor kategóriában ezt aligha tudják megtippelni se.

2017. jún. 16. 20:47
 15/20 anonim ***** válasza:

Az eseményhorizontig ELVILEG még lehet közvetíteni.

Azt lehetne látni, amit írtam (az elejére): vagyis a világ torzul, de még nem fordul ki.

Sugárzás mindenfelé, stb.

2017. jún. 16. 21:05
 16/20 A kérdező kommentje:
Tudományos szempontból nem valószínű, hogy így olyan információhoz juthatnánk, amit eddig nem tudtunk?
2017. jún. 16. 23:49
 17/20 anonim ***** válasza:
Az átbukás pillanata előtt pár mikroszekundummal látnál egy éles villanást oldalról. Ez a fotongömb, a feketelyuk körül körpályára állt fény alkotja. Ez nem az eseményhorizontnál van, hanem kicsit előtte, tehát van esély arra, hogy lássa valaki.
2017. jún. 17. 10:22
 18/20 A kérdező kommentje:

De a fekete lyukról mint olyanról nem tudhatnánk meg többet a kamerás módszerrel sem ezek szerint. Vagyis olyat, ami választ adna valami eddig nem tisztázott kérdésre. Gondolom.

Szóval bizonyos távolságban a fény is kering körülötte. Ezt mondjuk nem tudtam. De a humor kategóriában biztos tetszene sokaknak (ha már valaki említett itt ezt a kategóriát, ami valószínű nagyon passzol a kérdéshez...)

2017. jún. 17. 12:33
 19/20 anonim ***** válasza:

Abban igazad van, hogy sok tudós a fél életét rászánná, hogy kamerát küldhessünk oda.

De tényleg csak a környékéről láthatnánk ezt-azt.

2017. jún. 17. 14:05
 20/20 anonim ***** válasza:

Nem poénból írtam...

[link]

2017. jún. 17. 17:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!