Mitől hamis a harang, ha bicajjal haladok a templom mellett?
A hang frekvenciáját érzékeled hangmagasságként.
Ha nagyobb a frekvenciája a hangnak, akkor sűrűbben vannak a hangnyomás maximumok és minimumok, ezt érzékeled magasabb hangnak.
Ez a nyomáshullám halad valamekkora sebességgel a levegőben, ha te a terjedési iránnyal egy vonalban mozogsz, akkor közeledve sűrűbben kapod a maximumokat (ekkor lesz magasabb a hang), távolodva ritkábban kapod a maximumokat (ekkor lesz mélyebb a hang).
Szemléltető példa: ha a Balatonban sétálsz a hullámokkal szemben, akkor több hullám ér időegység alatt, mintha egy helyben állnál.
Ha a hullámok sodrásirányába sétálsz, akkor meg kevesebb hullám ér időegység alatt.
@4: egy hang akkor hamis, ha az alapfrekvenciája nem akkora, mint kéne neki. Pl a nagy A hang frekvenciája általában 110Hz. Ha nem 110Hz-en szólal meg az alaphang, hanem 108Hz-en, vagy épp 112Hz-en, akkor azt mondjuk, hogy hamis.
A tónus tökmás. A tónus, avagy hangszín az alaphangra rakódott felharmonikusok különböző tulajdonságaitól függ. És semmi köze semmi hamissághoz. Attól, hogy más tónusa van egy hangnak, nem lesz hamis. Egy csellón megszólaltatott110Hz-es A nem lesz hamis, vagy kevésbé hamis, mint egy gitáron megszólaltatott, hiába más a hangszíne.
Szóval összességében nem tudom, mit akarsz kérdezni, hisz kevered a fogalmakat.
Ha nem távolodsz a forrástól, akkor nincs doppler effektus, ez igaz.
A fogalmakat tisztázd magadban, aztán vissza lehet térni Így én sem értem, mire gondolsz.
Esetleg belefúj a menetszél a füledbe és ezért hallod máshogy a felharmonikusokat.
Szóval te haladsz mindig bicajjal a templom mellett délben, elcseszni a hangozást?! >:-
Ám ha körbe-körbe haladsz, akkor nem lép fel az effektus.
Ez ugyanaz, mint amikor a mentőautó közeledve máshogy (más hangmagasságon) szól, mint távolodva. A sebesség relatív.
Egyébként is, ha megváltozna a hangszíne, honnan tudnád, hogy a harangot hallod?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!