Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Létezhet gravitációs örökmozgó?

Veres Béla1 kérdése:

Létezhet gravitációs örökmozgó?

Figyelt kérdés
Ha valaki,valamilyen formában csak és kizárólag a gravitáció segítségét kihasználva létrehoz egy olyan szerkezetet,amely folyamatosan mozog,akkor ezt nevezhetjük "örökmozgónak"?
2017. jún. 10. 21:54
 1/10 anonim ***** válasza:
82%

A termodinamika kétféle örökmozgót különböztet meg:

az elsőfajú örökmozgó olyan gép, ami több munkát végez, mint amennyi energiát felvesz a környezetétől. Egy ilyen gép hatásfoka nagyobb, mint 100%. Az energiamegmaradás törvénye, vagyis a termodinamika első főtétele alapján ilyen gépet nem lehet készíteni.

a másodfajú örökmozgó olyan gép, ami a környezetéből felvett hőenergiát veszteségek nélkül munkavégzésre tudja fordítani. Egy ilyen gép hatásfoka pontosan 100%. A termodinamika második főtétele alapján ilyen gépet sem lehet készíteni.

[link]

2017. jún. 10. 22:38
 2/10 anonim ***** válasza:
Mégis hogyan gondoltad? Én tudatlan vagyok sajnos, nem tudok elképzelni egy örökmozgót.
2017. jún. 10. 23:01
 3/10 anonim ***** válasza:
0%
Tulajdonképpen a föld is ilyen. A gravitáció hatására kering a nap körül és mindadig ezt fogja csinálni amíg meg nem semmisül.
2017. jún. 10. 23:08
 4/10 anonim ***** válasza:
Nem. Ha nagyon leegyszerűsítjük a modellt, akkor a Föld csupán kering a Nap körül. De mivel a Föld súrlódik menet közben, így veszít energiát, ami miatt egyre kisebb pályán fog menni.
2017. jún. 10. 23:27
 5/10 Ozmium42 ***** válasza:
Egyenes vonalú egyenletes mozgást lehet végezni elméletileg örökké, ehhez nem kell semmi, csak egy kezdeti mozgási energia.
2017. jún. 11. 00:35
 6/10 dq ***** válasza:
38%

Sosem értettem: mi az, hogy "csak és kizárólag a gravitáció segítségét kihasználva".

Ezt gyakran használják, de számomra ebbõl még soha nem derült ki körülbelül sem, hogy mi használható, és mi nem. (gravitáció használható.)

#1-re nem érdemes nagyon hallgatni. A termodinamika tételeivel akarja bizonygatni, hogy nem létezhet mechanikai örökmozgó. (Termodinamikai létezhet). Ez már eleve hülyeség.

Az univerzum meg örökké fog mozogni. Olyan csak a filmekben meg a könyvekben meg a pergameneken és agyagtáblákon meg a képregényekben meg a videójátékokban meg a festményekben meg az egyéb formátumú kitalált művekben létezik, hogy az univerzumot megszüntetik.

Az univerzum számunkra véget ér amikor meghalunk, nem számunkra meg örökké fog mozogni.

2017. jún. 11. 02:40
 7/10 anonim válasza:

"Az univerzum meg örökké fog mozogni."

Ezt tudnád tudományos forrással alátámasztani? Miért gondolod ezt, hol olvastad? Nem kötekedésből, tényleg érdekel.

2017. jún. 11. 08:05
 8/10 dq ***** válasza:
38%

Csak blöff.

Viszont például a spec. relativitásból következik, hogy az álló és a mozgó univerzum tök ugyanaz.

2017. jún. 11. 14:16
 9/10 anonim ***** válasza:

gondolom ezt földfelszíni körülményekre érted ahol a gravitációs vonzás iránya és nagysága is közel állandó

örökmozgót többnyire úgy szokták elképzelni hogy a gravitáció által vonzott tömeg a saját kiindulási helyére juttat egy ugyanakkora tömeget, és még marad némi plusz munka amit ki tudnak venni a rendszerből

ezt általában valamilyen forgó koronggal és különböző forgatónyomatékokkal akarják elérni.

röviden és tömören ilyen nem létezik. pontos képletekkel nem tudom neked bizonyítani hogy miért nem, de az hogy ez az emberiség elég régi vágya és a mai napig nem sikerült semmilyen mechanikai módon ezt megoldani az eléggé valószínűvé teszi hogy nem is lehet :)

2017. jún. 12. 20:16
 10/10 anonim ***** válasza:
23%

Létezhet, és egyszerűbb, mint a huhogók gondolnák, és el is tudom magyarázni. Egely könyvében találtam az alapötletet, de youtubeon is vannak videok.

A termodinamika szerepe meg oly csekély benne, mint egy csapágynál. Ennyi.

2017. nov. 1. 17:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!