Az állati vagy a növényi eredetű tejtermékek fogyasztása az egészségesebb? Miért?
oké, tudom, növényi "tej"
ha tudtok forrásokat is mellékeljetek, illetve, hogy mire alapozzátok a véleményeteket (talán tényeket)
Ezt így általánosságban nem lehet megmondani.
Állati eredetű étel is kell, de a növényi talán azért egészségesebb, mert egy kicsit nehezebben képződik belőle az emberben zsír.
gondolok itt olyan dolgokra mint a tehenek hormonozása, hogy több tejet adjanak, ez tényleg megtörténhet az élelmiszer előírások/ ellenőrzések mellett?
illetve, h egyáltalán egészséges-e más állat tejét fogyasztanunk?
továbbá tényleg sok kalciumot tartalmaz a tej, vagy azt is utána adják hozzá? (olvastam erről)
növényi "tej" készítmények fogyasztásával kapcsolatban merülhet fel probléma?
"a tehenek hormonozása, hogy több tejet adjanak, ez tényleg megtörténhet az élelmiszer előírások/ ellenőrzések mellett?"
Hogyne!
Sőt, kapaszkodj meg: általános a hizlalószerek használata, MINDEN állatnál. Nem igazán jó dolog, hogy ilyet is eszel... hacsak nem vagy 40 kg alatt (felnőttként. Gyereknek meg különösen rossz a hizlalószer).
Ugyanez van az antibiotikumokkal.
"illetve, h egyáltalán egészséges-e más állat tejét fogyasztanunk?"
Semmi probléma vele, csak ne add csecsemőnek.
"továbbá tényleg sok kalciumot tartalmaz a tej, vagy azt is utána adják hozzá? (olvastam erről)"
Melyik konteóban hallottad ezt? Max. úgy tudom elképzelni, ha előbb kivonták belőle.
"növényi "tej" készítmények fogyasztásával kapcsolatban merülhet fel probléma?"
Hogyne:
1: Ott aztán teli lehet hozzáadott hormonokkal,
2: MIBŐL VAN? A tehéntejet legalább ismerjük...
A tejet azért iszod, mert krémes és finom. Jó a reggeli kávéba.
A növényi tej magvak áztatásával keletkezik. Hogy lehet az finom? Ne sanyargassuk magunkat, mert napi 2-3 dl tej fogyasztása nem kerget ki a világból. Ha pedig a rizsből kioldódott keményítőt akarod inni, meg a kókuszból kioldódó anyagokat, akkor nosza.
Én fosok a tehéntejtől, nekem valahogy nem jön át, hogy ez valami egészséges dolog lenne.
Növényi tejeket még nem ittam, de nem is vágyok rájuk.
Hát igen. Ha a ''jaj, ez+az van benne, és ez+az szar, egészségtelen'' indolás már hiteltelen, akkor marad a konzervatív: ''eddig is jó volt'' szemlélet.
Ha az ember a lehetséges károk minimalizálására törekszik, akkor nem ugrik fejest az új csodaszerekbe, csodamódszerekbe.
Amúgy a risz+víz vagy a tehéntej hogy lehetne már egészségtelen, a kérdést sem igazán értem. Amit a mezőn találsz és nem mérgesgomba vagy tiszafa, azt meg lehet enni. Ha a piacról veszed meg, akkor még finom is.
Igen valószínű, hogy laktózintoleranciám van, mint a föld népességének a többségének.
"Becslések szerint világszerte a felnőtt népesség 75%-a nem képes teljes egészében lebontani a tejcukrot. Ez az arány Észak-Európában 5, míg Dél-Európában 71%, de egyes ázsiai és afrikai országokban akár 90% is lehet."
Megmagyarázhatnád a többi embernek is, hogy a fosás egészséges, én már tudom.
Talintulli, már hogy lehetne a homogénezéstől laktóz-intoleranciád? A laktóz-intolerancia attól van, hogy nem tudja az ember lebontani a tejcukrot. A homogénezés meg egy mechanikai eljárás, amivel a nagyobb zsírcseppeket kisebbeké "verik" szét.
Gyanítom, hogy azért nem láttál régebben ennyi laktózérzékenyt, mert 1, akinek csak enyhébb érzékenysége van, az csak kicsit szeles lesz, esetleg lágyabb lesz a széklete. Sokaknak fel se tűnik, pláne, ha nem ismerik ezt az állapotot. 2, régebben inkább feldolgozva fogyasztották a tejet, ugyanis hűtőszekrény híján az hamar megromlott. Az aludttej, túró, vaj és a sajtok pedig kevesebb laktózt tartalmaznak, mint a nyers tej.
A kérdésre visszatérve, egyik féle tej sem egészségesebb a másiknál. Ha bírod a tehéntejet és szereted, akkor nyugodtan fogyaszd, egy egészséges, változatos étrendbe be lehet illeszteni. Ha meg nem bírod a rendes tejet, vagy amúgy szereted a növényi tejitalokat, akkor idd őket nyugodtan. Ezekben a növényi izékben nem sok minden van amúgy.
Forrásnak:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!