Megtörténhet, hogy az utcán sétálva egyszer csak agyoncsapjon egy villám?
Meg.
De sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy pl. elgázol egy autó vagy megkéselnek, minthogy villámcsapás végezzen veled.
(Az USA-ban évente átlagosan 30 embert sújt agyon villám, ezek többsége nem az utcán történik, hanem mezőn, vízben, parkban, meg egyéb nyílt helyeken.)
USA-beli áldozatok: [link]
2016-os áldozatok részletes adatai:
Olvastam róla és pont ezért kérdezem.Ma pl.dörgött és nem mertem elmenni biciklizni,mert féltem,hogy agyoncsap.
De ha vannak körülöttem házak,fák,villanyoszlopok(tehát nem a mezőn állok)nem fog belém csapni?
Azt hogy nem fog beléd csapni azt úgy tudod elkerülni hogy tényleg nem mész ki.
Mindenesetre elképesztően kicsi az esélye hogy villám csapjon beléd.
Olvasd el a wiki cikket:
Kicsit késő van hogy statisztikai adatokat keressek neked, de szerintem többen halnak meg biciklizés közben mint villámcsapástól.
A fa nem nyújt védelmet. A fáról átugorhat rád, de akár a lépésfeszültség is végezhet veled.
A fémtárgyakat (kerítés, sínek, stb.) is kerüld ilyenkor.
Ha villámlik, akkor lehetőleg menekülj épületbe vagy autóba, az a biztos.
A villám működésében van egyrészt egy kis bizonytalanság, másrészt meg nem látható dolgok befolyásolása.
Például egy svájci városkában a villamos felsővezetékébe csapott be a villám, miközben az út mindkét oldalán egy-egy templom állt, villámhárítóval ellátva.
A nem látható dolgok, amiket utána meg lehet magyarázni, föld alatti vízér, vagy szárazabb talajban olyan repedés, amiben megül a kosz és a nedvesség, és a repedés leér a mindig nedves talajrétegekbe, illetve olyan helyen, amelyet gyakran ért villámcsapás, a fúrás kiderítette, hogy egy jobban vezető "lencse" van alatta, vagy föld alatti közművezeték elhozza a jobb potenciált, stb.
Így aztán az, hogy melletted van magas tárgy, stb, az csak csökkenti a valószínűséget, de nem nullázza.
Hány embert csapott agyon Magyarországon az utóbbi egy évben villám? És hány ember szenvedett halálos balesetet biciklizés közben? Ugyan az a kérdés, hogy miért félünk repülőre ülni, ámde nem félünk buszra szállni, holott sokkal több ember hal meg busz, mint repülőgép szerencsétlenségben.
Érdekes az emberi gondolkodás, olyasmitől félünk, aminek nagyon kicsi a valószínűsége, mint azoktól, amik nap mint nap előfordulnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!