Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Megtörténhet, hogy az utcán...

Megtörténhet, hogy az utcán sétálva egyszer csak agyoncsapjon egy villám?

Figyelt kérdés

2017. jún. 4. 20:35
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
Viharos időben, fémvégű esernyővel sétálva olyan utca részen ahol nincs sok fa, villanyoszlop (tehát Te vagy a közel legmagasabban lévő "tárgy"/ személy jópár méteres körben) akkor megtörténhet. Amúgy kb. 0% esélye van, hogy sétálsz és egyszercsak agyoncsap egy villám.
2017. jún. 4. 20:45
 2/19 Gugu Gabor ***** válasza:
Elméletileg igen, de nagyon kicsi a valószinűsége.
2017. jún. 4. 20:57
 3/19 anonim ***** válasza:

Meg.

De sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy pl. elgázol egy autó vagy megkéselnek, minthogy villámcsapás végezzen veled.

(Az USA-ban évente átlagosan 30 embert sújt agyon villám, ezek többsége nem az utcán történik, hanem mezőn, vízben, parkban, meg egyéb nyílt helyeken.)

USA-beli áldozatok: [link]

2016-os áldozatok részletes adatai:

[link]

2017. jún. 4. 21:20
 4/19 anonim ***** válasza:
Két hete kertben álldogáló kislányt sújtott agyon Fejér megyében vagy hol, az vajon Kérdezőnél érvnek vagy ellenérvnek számít?
2017. jún. 4. 21:52
 5/19 A kérdező kommentje:

Olvastam róla és pont ezért kérdezem.Ma pl.dörgött és nem mertem elmenni biciklizni,mert féltem,hogy agyoncsap.

De ha vannak körülöttem házak,fák,villanyoszlopok(tehát nem a mezőn állok)nem fog belém csapni?

2017. jún. 4. 23:20
 6/19 Gugu Gabor ***** válasza:

Azt hogy nem fog beléd csapni azt úgy tudod elkerülni hogy tényleg nem mész ki.

Mindenesetre elképesztően kicsi az esélye hogy villám csapjon beléd.

Olvasd el a wiki cikket:

[link]

Kicsit késő van hogy statisztikai adatokat keressek neked, de szerintem többen halnak meg biciklizés közben mint villámcsapástól.

2017. jún. 5. 00:17
 7/19 anonim ***** válasza:

A fa nem nyújt védelmet. A fáról átugorhat rád, de akár a lépésfeszültség is végezhet veled.

A fémtárgyakat (kerítés, sínek, stb.) is kerüld ilyenkor.

Ha villámlik, akkor lehetőleg menekülj épületbe vagy autóba, az a biztos.

2017. jún. 5. 00:32
 8/19 anonim ***** válasza:

A villám működésében van egyrészt egy kis bizonytalanság, másrészt meg nem látható dolgok befolyásolása.

Például egy svájci városkában a villamos felsővezetékébe csapott be a villám, miközben az út mindkét oldalán egy-egy templom állt, villámhárítóval ellátva.

A nem látható dolgok, amiket utána meg lehet magyarázni, föld alatti vízér, vagy szárazabb talajban olyan repedés, amiben megül a kosz és a nedvesség, és a repedés leér a mindig nedves talajrétegekbe, illetve olyan helyen, amelyet gyakran ért villámcsapás, a fúrás kiderítette, hogy egy jobban vezető "lencse" van alatta, vagy föld alatti közművezeték elhozza a jobb potenciált, stb.

Így aztán az, hogy melletted van magas tárgy, stb, az csak csökkenti a valószínűséget, de nem nullázza.

2017. jún. 5. 06:48
 9/19 aperitif ***** válasza:

Hány embert csapott agyon Magyarországon az utóbbi egy évben villám? És hány ember szenvedett halálos balesetet biciklizés közben? Ugyan az a kérdés, hogy miért félünk repülőre ülni, ámde nem félünk buszra szállni, holott sokkal több ember hal meg busz, mint repülőgép szerencsétlenségben.

Érdekes az emberi gondolkodás, olyasmitől félünk, aminek nagyon kicsi a valószínűsége, mint azoktól, amik nap mint nap előfordulnak.

2017. jún. 5. 08:32
 10/19 A kérdező kommentje:
Én nem merek felszállni repülőre.Ha busszal szenvedsz balesetet,nagyságrendekkel nagyobb az esélye,hogy túléled.De egy repülőgépen szinte 100 %,hogy szörnyethalsz
2017. jún. 5. 11:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!