Számít, hogy sorosan kapcsolva a led elé vagy a led mögé teszem az előtét ellenállást?
Úgy tudom a LED-re rövidzárként kell tekinteni, akkor az egyes elemekre eső áramerősség ugyan akkora, a sorrendjüktől függetlenül.
Viszont én még sosem láttam LED után ábrázolva az előtét ellenállást. És miért hívják akkor egyáltalán előtét ellenállásnak?
Hirtelen ezt találtam neked:
#4:
Áramkör-topológiailag nem azonos az 1 körön levõ A,B,C,D áramköri elemek, és az A,B,C,D elemek.
A válasz pedig az, hogy ha nem ágazik el tovább semelyik áramköri elem (mondjuk az egyik zárlatos, és kifolynak az elektronok), akkor 1 darab körre felfûzve õket tök mindegy a sorrend.
A bizonyítás meg kb úgy néz ki, hogy feltesszük axiómának hogy ha ugyanakkora áram folyik át a fogyasztón és ugyanakkora feszültség esik rája, akkor ugyanaz történik vele. (azaz hogy ez a két paraméter már meghatároz mindent).
És ellenõrizzük, hogy ez a két paraméter minden fogyasztón megegyezik az ABCD és az ABDC alakú körök esetében.
Teljesen mindegy, hova rakod soros kapcsolas eseten.
A trukk annyi, hogy jobb az ellenallast elsonek berakni, es utana a LED-et, emrt ha valamit elrontasz es zarod az aramkort, akkor ha nincs bent ellenallas megolod a ledet (es ha rossz a tapegyseg, akkor akar azt is, bar ahhoz nagyon pocsek minoseg kell). Ha az ellenallas az elso, akkor ezt a hibat nehezebb elkovetni.
Egy kis OFF vicc a témában:
Emlékszem '17 januárjára :')
Ekkor még nem hitte azt itthon 2 millió ember hogy Mo-n minden civil (tudtával vagy tudtán kívül, de inkább tudtával) Soros szolgája, és Európa tönkretételén fáradozik.
Hogy szalad az idő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!