Mi okozza a maltóz és szacharóz redukáló tulajdonsága közti különbséget?
Figyelt kérdés
2017. máj. 27. 17:24
1/1 anonim válasza:
A redukáló tulajdonságot a glikozidos hidroxilcsoport jelenléte jelzi.
A glükóz az 1-es szénatomokon hordozza ezt, a fruktóz a 2-esen.
A maltózban két glükóz 1,4-helyzetben kapcsolódik, vagyis az egyik glukóznak lesz szabad glikozidos hidroxilcsoportja, így redukál.
A szacharóz egy glükóz és egy fruktúz 1,2-helyzetben kapcsolódik, így mindkét csoport kötésben lesz, tehát nincs mi redukáljon. A szacharóz tehát nem redukáló diszacharid.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!