Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi okozza a maltóz és szacharó...

Mi okozza a maltóz és szacharóz redukáló tulajdonsága közti különbséget?

Figyelt kérdés

2017. máj. 27. 17:24
 1/1 anonim ***** válasza:
100%

A redukáló tulajdonságot a glikozidos hidroxilcsoport jelenléte jelzi.

A glükóz az 1-es szénatomokon hordozza ezt, a fruktóz a 2-esen.

A maltózban két glükóz 1,4-helyzetben kapcsolódik, vagyis az egyik glukóznak lesz szabad glikozidos hidroxilcsoportja, így redukál.

A szacharóz egy glükóz és egy fruktúz 1,2-helyzetben kapcsolódik, így mindkét csoport kötésben lesz, tehát nincs mi redukáljon. A szacharóz tehát nem redukáló diszacharid.

2017. máj. 27. 18:46
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!