Miben rejlik egy cukor redukáló tulajdonsága? Nem értem, hogy mi a különbség a redukáló és a nem redukáló cukrok között. Esetleg le tudná rajzolni valaki, hogy hogy néz ki egy redukáló és egy nem redukáló cukor?
Röviden: Akkor redukáló a cukor, ha van szabad glikozidos OH-csoportja, azaz a gyűrűs oxigén melletti szénen van OH csoport. Ha pont ezzel a csoporttal kapcsolódik valamihez, mondjuk egy másik cukorhoz, akkor nemredukáló a cukor. Például a szacharóz (kristálycukor) egy olyan cukor, ahol a két cukoregység pont a glikozidos OH-ival csatlakoznak egymáshoz, így azok közül egyik sem szabad, nemredukáló a cukor. Ha már diszacharidoknál tartunk, keress rá a cellobiózra, az redukáló cukor, mert a kettő cukoregység közül az egyiknek van szabad glikozidos OH-ja (az nem baj ha az egyik nem szabad, elég ha a másik az).
Ha érdekel a hosszabb válasz, szívesen kifejtem azt is hogy ez miért így van, de az sokkal bonyolultabb, így nem mennék bele addig amíg nem hallom tőled hogy milyen szinten kell a válasz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!