Egy folyadék párolgása során a pohárban maradó folyadék hőmérséklete miért csökken?
Sulinetről:
"Az alkohol sokkal gyorsabban párolog el az edénykéből, mint a víz. A gyors párolgás sok energiát igényel, ezért az alkohol sokkal jobban lehűl, mint a víz."
Ha párolgás során az anyag belső energiája nő és a környezeté csökken, akkor miért hűl le az anyag?
Vagy félreérthető a fogalmazás, vagy nem jól párosítod az okot és a következményt, a különböző fázisokhoz.
"Ha párolgás során az anyag belső energiája nő..."
Na igen, ezt az elpárolgott gőzre érti, nem a pohárban maradó folyadékra.
A párolgó folyadék hőt von el a környezetétől, vagy ha a hő a megfelelő ütemben nem tud pótlódni, akkor maga a folyadék hűl le a párolgás közben, mert vegyük úgy, hogy a magasabb energiájú részecskék "szöknek meg" a folyadékfázisból, és az alacsony energiájú részecskék maradnak a folyadékfázisban.
[Amúgy a valós helyzet ennél kicsit bonyolultabb, mert nem csak a hőtartalom és a hőmérséklet, hanem az entrópia (a rendezetlenség mértéke) is szerepet játszik párolgásnál.]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!