Van-e analógia a töltött testek és a töltéssel rendelkező elemi részecskék közti kölcsönhatások között?
"Mindenki azt hiszi, hogy két azonos töltésű test minden esetben csak taszítani tudja egymást akárcsak két azonos pólus a mágneseknél! Pedig ez nem igaz!"
Na például pont ezért nincs helyes analógia.
Ha lenne, az atommag bombaként repülne szét.
Csak vannak magerők is.
Hát arra aztán végképp nem találsz analógiát a makrovilágban (nem, a gravitáció nem éri, mert nagyon sok nagyságrenddel gyengébb).
Még1* leírom itt is :
Mint ahogy két azonos pólusú mágneseknél úgy az azonos töltéssel rendelkező testeknél (--, ++) is lehet bizonyos esetekben vonzás is!
"Mint ahogy két azonos pólusú mágneseknél úgy az azonos töltéssel rendelkező testeknél (--, ++) is lehet bizonyos esetekben vonzás is!"
Kérnék példát, mert én ilyet nem ismerek.
A közös pólusfelosztást felvevő két mágnes, illetve az összeszorított két pl. pozitív töltés kialakuló közös töltésmegoszlása NEM azonos töltések egymást vonzása, úgyhogy remélem nem erre gondoltál.
Már bekapcsolódtál a permanens mágneses azonos pólusú témába. A mágneseseknél az átmágneseződéssel magyaráztátok a dolgot, jó. De elgondolkodott már valaki is azon rajtam kívül, hogy esetleg a proton ugyanígy tartja pozícióban az elektront? Tehát az analógiára ezért kérdeztem. Lehet az a baj, hogy túl egyszerű lenne akkor a proton elektron közti kölcsönhatás leírása?
U.i. Elektromos erőtér esetén elektrét, Casimír effektus.
"De elgondolkodott már valaki is azon rajtam kívül, hogy esetleg a proton ugyanígy tartja pozícióban az elektront?"
Nem, nem így teszi.
Ezen már kár morfondírozni, ezt a részt már az atomfizika és a kvantummechanika is jól kezelni tudja.
Én nem találtam. Esetleg rá tudnál világítani valamilyen példával? Rohadtul érdekel a téma de minden amit tanultam, olvastam vagy itt a válaszokat olvasva anomáliát érzek de legalábbis az egységesség hiányát.
Megköszönném ha tudnál segíteni.
Ezt inkább tegye meg helyettem fizikus.
Mert annyit tudok, hogy a jófajta bélszín steaket nem mikrosütőben kell csinálni, de a pontos pácolási és sütési leírást is inkább bíznám rutinos szakácsra.
"Ha tudod, hogy az atomfizika, kvantummechanika tudja kezelni akkor példát mutass!"
Én mutassak példát, mert te lusta vagy utánanézni?
Ehh, mit pocsékolom az időmet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!