Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Van-e analógia a töltött...

Ccaninventor kérdése:

Van-e analógia a töltött testek és a töltéssel rendelkező elemi részecskék közti kölcsönhatások között?

Figyelt kérdés
Vonzás-taszítás.

2017. ápr. 2. 16:17
1 2
 11/20 Wadmalac ***** válasza:

"Mindenki azt hiszi, hogy két azonos töltésű test minden esetben csak taszítani tudja egymást akárcsak két azonos pólus a mágneseknél! Pedig ez nem igaz!"

Na például pont ezért nincs helyes analógia.

Ha lenne, az atommag bombaként repülne szét.

Csak vannak magerők is.

Hát arra aztán végképp nem találsz analógiát a makrovilágban (nem, a gravitáció nem éri, mert nagyon sok nagyságrenddel gyengébb).

2017. ápr. 10. 14:17
 12/20 A kérdező kommentje:

Még1* leírom itt is :

Mint ahogy két azonos pólusú mágneseknél úgy az azonos töltéssel rendelkező testeknél (--, ++) is lehet bizonyos esetekben vonzás is!

2017. ápr. 10. 15:32
 13/20 Wadmalac ***** válasza:

"Mint ahogy két azonos pólusú mágneseknél úgy az azonos töltéssel rendelkező testeknél (--, ++) is lehet bizonyos esetekben vonzás is!"

Kérnék példát, mert én ilyet nem ismerek.

A közös pólusfelosztást felvevő két mágnes, illetve az összeszorított két pl. pozitív töltés kialakuló közös töltésmegoszlása NEM azonos töltések egymást vonzása, úgyhogy remélem nem erre gondoltál.

2017. ápr. 11. 07:17
 14/20 A kérdező kommentje:

Már bekapcsolódtál a permanens mágneses azonos pólusú témába. A mágneseseknél az átmágneseződéssel magyaráztátok a dolgot, jó. De elgondolkodott már valaki is azon rajtam kívül, hogy esetleg a proton ugyanígy tartja pozícióban az elektront? Tehát az analógiára ezért kérdeztem. Lehet az a baj, hogy túl egyszerű lenne akkor a proton elektron közti kölcsönhatás leírása?

U.i. Elektromos erőtér esetén elektrét, Casimír effektus.

2017. ápr. 11. 18:02
 15/20 Wadmalac ***** válasza:

"De elgondolkodott már valaki is azon rajtam kívül, hogy esetleg a proton ugyanígy tartja pozícióban az elektront?"

Nem, nem így teszi.

Ezen már kár morfondírozni, ezt a részt már az atomfizika és a kvantummechanika is jól kezelni tudja.

2017. ápr. 12. 08:26
 16/20 A kérdező kommentje:

Én nem találtam. Esetleg rá tudnál világítani valamilyen példával? Rohadtul érdekel a téma de minden amit tanultam, olvastam vagy itt a válaszokat olvasva anomáliát érzek de legalábbis az egységesség hiányát.

Megköszönném ha tudnál segíteni.

2017. ápr. 12. 17:35
 17/20 Wadmalac ***** válasza:

Ezt inkább tegye meg helyettem fizikus.

Mert annyit tudok, hogy a jófajta bélszín steaket nem mikrosütőben kell csinálni, de a pontos pácolási és sütési leírást is inkább bíznám rutinos szakácsra.

2017. ápr. 13. 07:11
 18/20 A kérdező kommentje:
Ha tudod, hogy az atomfizika, kvantummechanika tudja kezelni akkor példát mutass! Ne mellébeszélés! Hogy jön ide a marhahús??????
2017. ápr. 13. 17:59
 19/20 A kérdező kommentje:
Vagy ha nem megy hallgass!
2017. ápr. 13. 18:00
 20/20 Wadmalac ***** válasza:

"Ha tudod, hogy az atomfizika, kvantummechanika tudja kezelni akkor példát mutass!"

Én mutassak példát, mert te lusta vagy utánanézni?

Ehh, mit pocsékolom az időmet.

2017. ápr. 18. 09:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!