A hidrogénrobbanás mechanizmusa. Milyen folyamatok játszódnak le ennek során?
Tényleg volt ott más folyamat.
Bizonyos hőmérséklet felett a víz szétbomlik hidrogénre és oxigénre, durranógáz elegy keletkezik. Nem tudom, ilyen helyzetben ehhez elég-e a hőmérséklet, de a vízgáz-reakcióhoz biztosan.
Abban szén (ami még van a salakban is rendesen, mert olvasztásnál ezzel redukálják a vasoxidot) és víz magas hőmérsékleten szénmonoxiddá és hidrogénné bomlik.
Aztán ha a bomlási hőmérséklet alá hűlve ez a keverék újra gyulladási hőmérséklettel meg oxigénnel találkozik, jön a durranás.
Ha rákeresel a vízgázra, megtalálod.
Régen a városi gáz is ez volt.
Egyszerű volt a gyártás, vizet permeteztek izzított szénre.
Csak hát ugyebár a szénmonoxid erősen mérgező, így szivárgásnál nem csak tűzveszélyes volt.
Valószínűleg acél, vagy vas lehetett a kiöntött salakban.
Fe + H2O = FeO + H2
( Az oxidáció nem megy el Fe3O4, Fe2O3 fokozatig.)
A kohósalak (szürke) habosítása megfelelő berendezésben víz oldalirányú befúvatásával történik. Nagyon kell ügyelni, hogy a salak alján ne legyen vas.
Valamikor kohászkodtam Dunaújvárosban. A DV-ben is meséltek hol rémisztő, hol mulatságos történeteket olvadt vas és víz találkozásáról.
Köszönöm a válaszokat, most már teljesen megvilágosodtam :)
A halnára rendszeresen kerülhetett ki vas is, mert volt olyan vállalkozás, ami a hányóra került vas begyűjtésével foglalkozott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!