Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Honnan tudjuk, hogy így néz...

Honnan tudjuk, hogy így néz ki kívűlről a galaxisunk?

Figyelt kérdés
[link]
2017. márc. 15. 20:04
 1/8 anonim ***** válasza:
37%
Nem tudom, de erre én is kíváncsi vagyok!
2017. márc. 15. 20:13
 2/8 anonim válasza:
47%
Szerintem 4 fontos dolog támasztja alá. Űrszondai megfigyelés, Következtetés, feltételezés,megfigyelés Ha nézel videókat ezekről annak a 99% nem valós megjelenítést tartalmaz. Mindent másféle eszközzel mérnek. Az adott csillaggal vagy bolygóval kapcsolatban pl a színek is számítanak. Minden szín más és más anyagot mutat ki. Innen jön a következtetés. Tehát kb így néz ki a dolog. Űrszonda ad képet majd megfigyelik következtetnek a színeiről és nagyságáról aztán a mozgását és az egyéb infókat megfigyelik majd a feltételezést megosztják az érdeklődőkkel A csillagászat az egyik legszebb és leglenyűgözőbb tudomány. (Szerintem) Megjegyzem csak azokat írtam le amiket megjegyeztem a műsorokból ha minden igaz :)
2017. márc. 15. 20:28
 3/8 anonim válasza:
Ha érdekelnének még képek vagy több infó az univerzumról nézd meg azt a dokumentum filmet "Utazás az univerzum peremére " második voltam és jó szórakozást
2017. márc. 15. 20:32
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Mivel más galaxisokat azért látunk kívülről, az alapján a főbb kategóriákat be lehet lőni: elliptikus, gyűrűs, spirál, küllős spirál. Innen először is ki kell deríteni, hogy a mienk melyik csoportba tartozik. Aztán pedig lehet finomítani a képet, megmondani a karok számát, stb.

Az atomi hidrogén energiaállapotaiban van a fő trükk: amikor lefele ugrik egy energiaszintet, egy nagyon konkrét hullámhosszú (21.xyz cm) fotont bocsát ki. De ha a kibocsátó hidrogénatom távolodik, akkor mi ezt ennél egy picit nagyobbnak, ha közeledik, akkor picit kisebbnek fogjuk érzékelni. A rádióteleszkópokkal megmérik, hogy a csillagközi térből milyen hullámhosszú fotonok érkeznek ebben a 21 cm-es sávban a különböző irányokból, és abból tudják megmondani, hogy az a rész hozzánk képest milyen sebességű.

Ez alapján már látszott, hogy a Tejút biztosan spirális, mert nagy eltérések voltak a különböző részek sebességében, a karok forgása miatt. Ki is számolták, hogy mekkora a forgás sebessége, irányban merre van a közeli karok belseje, külseje, és még hány karnak kell lennie mögöttük takarásban. Azt is le tudták vonni belőle, hogy küllős spirális a galaxisunk, mert a karok nem középről, hanem egy hosszanti szakaszból erednek. Szóval nagy vonalakban így állapították meg a Tejútrendszer alakját.

2017. márc. 15. 23:26
 5/8 anonim ***** válasza:
84%

Ez kábé az az eset, mint amikor tükör nélkül akarod megmondani, hogy mi van az arcodon. Látsz egy rakás embert körülötted, látod, hogy mindegyiknek van szeme, füle, orra, szája. Viszont a saját arcodat nem látod, mivel nincs tükör. De azért a körülötted tébláboló, sok egyforma arcú ember alapján azért gyaníthatod, hogy neked is vannak ilyen dolgok az arcodon.

Ennyire azért nem egyszerű a dolog, de valami hasonló analógia alapján extrapolálnak a többi galaxis természete alapján a saját galaxisunk felépítésére, kinézetére.

2017. márc. 16. 02:19
 6/8 Wadmalac ***** válasza:
100%

#5-ös analógiája nem rossz, hozzádobnék még egyet.

Mondjuk állsz egy focipálya közepén. Nem tudsz onnan elmozdulni, de megvannak a megfelelő mérőeszközeid, hogy ott állva is meg tudd mérni, tőled milyen távol futnak a pályát kijelölő fehér csíkok.

Ez alapján gond nélkül meg tudod rajzolni, hogyan nézne ki a focipályád felülről.

Főleg, ha közben más focipályák felülnézeti képét meg van lehetőséged megnézni, így van lehetőséged tanulmányozni a hasonlókat, meg pl. gond nélkül meg tudod majd különböztetni a baseball-pályáktól is.

2017. márc. 16. 08:51
 7/8 anonim ***** válasza:
2017. márc. 16. 11:49
 8/8 anonim ***** válasza:
53%

Ábrázoló geometria. Kiválóan felhasználható. És a "körülötted egy csomó ember, füllel, szemmel. stb.." hasonlat nem igazán jó.

A galaxisok csillagokból állnak. A csillagok kémiáját elég rendesen ismerik, abból kiderül, milyenek lehetnek, milyen hatásuk van. Ezért nem arról van szó, hogy "feltehetően nekem is van két fülem", hanem arról, hogy a szabályok (természettörvények) alapján elég rendesen meg tudjuk mondani, hogy egy nem látható csillag milyen, milyen a hatása. Az ábrázoló geometria egyik tulajdonsága, hogy ha egy nézőpontból ismerek valamit, akkor - kevés feltétellel - bármely nézőpontból is ismerem. A (mintegy 13 milliárd fényév átmérőjű) érzékelhető terünk szerkezete tehát elég alaposan leírható. A megismerés folyamatát elemezve semmi okunk feltételezni, hogy ezután másképp lesz. Ha mégis, majd pontosítunk.

2017. márc. 17. 15:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!