Sósav mérőoldat faktorozásakor miért kell az oldatot felforralni/lehűteni?
Figyelt kérdés
Ha kihagynám a forralás/hűtés műveletet, milyen hibát követnék el?2017. febr. 25. 19:06
1/5 anonim válasza:
Gondolom a CO2 miatt. És nem követnél el nagy hibát. Mi nem szoktuk felforralni.
2/5 Walter_Dornberger válasza:
Csak megerősíteni tudom az előttem szólót, a levegőből beoldódó CO2 a mérőoldat lúgjával reagálva növeli a fogyást.
3/5 A kérdező kommentje:
Akkor nem azért, hogy kivigyük a rendszerből a szénsavat, hanem a bele kerülő CO2 miatt?
Egyébként köszönöm!
2017. febr. 25. 19:41
4/5 Walter_Dornberger válasza:
Az addig fizikailag beoldódott CO2 ragál a vízzel, és szénsavként is jelen van. ezt kell kihajtani melegítésel. (gázok oldékonysága csökken a hőmérséklettel)
5/5 anonim válasza:
KHCO3 + HCl -> KCl + H2CO3
Ez a sósav faktorozásakor lejátszódó reakció, mert a titer alapanyag amit bemérsz, az a kálium-bikarbonát. A kálium-bikarbonátot méred be pontosan (analitikai mérlegen), és erre vonatkoztatod majd a sósavat.
Ahogy te is mondod, a reakció közben felszabaduló szénsav zavarja a reakciót, ezért forralással el kell távolítani, hogy a lehető legpontosabb értéket kapd! Különben miért mérnéd analitikai mérlegen a kálium-bikarbonátot?!?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!