Nem félelmetes, hogy miféle emberek fordulnak meg az egyetemeken, és menyire nem veszik ott figyelembe a hivatalos tudományos álláspontot?
Ismerek egy fundamentalista vallásos embert, aki egyetemre jár. Nem akarok konkrét adatokat mondani, és ezzel felismerhetővé tenni, még a nemét sem árulom el, ezért tömören:
Olyan egyetemre jár, ahol biológiát is tanult, és tanították neki az evolúciót is. Rákérdeztem arra, hogy mi a véleménye az evolúcióról. Azt mondta, hogy nem fogadja el, meg hogy nem is érti, és nehezen tudta olvasni is, és mennyire örül neki, hogy nem kell belőle vizsgáznia... És ha belegondolunk, ilyen ember fog diplomát kapni...
Gondolkodtam, hogy ami most következik, azt leírjam-e vagy sem, de végül is megteszem. Szóval azt állította, hogy aki tanította neki, még az sem fogadja el az evolúciót, ezt el is mondta... Szóval előadás közben ilyet mert mondani a hallgatóságnak, attól függetlenül hogy a tudományos közösségben tényként tekintenek az evolúcióra.
Nem tudom, hogy kamuzott-e, bár őt ismerve valószínűleg igazat mondott. Az egyetem az ország egyik legismertebb egyeteme, elég sokan járnak ide.
Na most... én is szeretnék egyetemre menni, mert szeretnék természettudományt tanulni, bár még azt nem döntöttem el, hogy evolúcióbiológus vagy kozmológus szeretnék-e lenni a jövőben.
Viszont nem szeretném, ha valamiféle agymosott keresztény tanítana. Félelmetes, hogy egyáltalán ilyen embereket felvesznek az egyetemre, és ráadásul tanítanak is. Miért nem mennek valamelyik fundamentalista szekta felsőoktatási intézményébe?
Mégis miféle oktatási rendszer van hazánkban!?
A kérdést amúgy az ihlette, hogy egy másik topikban az evolúciótagadó azzal hencegett, hogy neki természettudományos diplomája van...
Üdvözlettel,
Dante
Azért sokminden függ attól, hogy mégis milyen szakról van szó. Mondjuk egy bölcsész karon valószínűleg bármelyik szakon simán szerezhető diploma mindennemű természettudományos végzettség nélkül is.
Egy természettudományi karon pedig sokszor minimális az átfedés, szóval fizikus akár lehet úgy is valaki, hogy lövése sincs az evolúcióról, vagy éppen biológus, aki életében nem hallott róla hogy mi az a kvark.
Azt viszont biztos hogy ha biológusnak mész, akkor ott nem lesz olyan tanárod, aki csak a biológia egyes részterületeit fogadja el. Még ha akár vallásos is, és hiszi hogy az egész Isten műve, az evolúció is, maga az evolúció léte már régen vitán felül áll.
Én biológus vagyok, nekem is volt rengeteg csoporttársam, aki ez mellett vallásos volt, mármint olyan, aki gyakorolja is a vallást, nem hisz az evolúcióba stb. Egyikőjük biológia-hittantanárin végzett.
Én az egyetemi éveim alatt rájöttem, hogy:
- sok buta ember jár ide, legalábbis biológis szakra tuti, rengeteg életképtelen csoporttársam elvégezte és dolgozik is vele, pedig annyira buta volt, h elképzelni sem tudtam volna
- egyáltalán nem nehéz egyik TTIK-s szak sem, csak túl van misztifikálva az egész
- mindenkinek el kéne végezni a biológia szakot, mert hihetetlen, hogy hogy tudnak az emberek úgy élni, hogy azt hiszik a margarin az egyenlő a műanyaggal és társai, és ha elmagyarázod neki a dolgok, nem érti meg, mert semmit sem ért ehhez és felfogni sem tudja
Azért azt megjegyzem, hogy nem az értelmesebb hívők ellen beszélek, mert ezek ő megítélésüket is rombolják a fundik.
De vajon miért nem lehet az ilyen hülyéket egyszerűen kivágni onnan? A vallás ma már beszivárgott a politikába, a közéletbe, meg egy rakás helyre. Oké, megértem.
De az, hogy már a tudományos oktatást is tönkre akarja tenni, kezd sok lenni. Nem értem az egyetemeket sem, most értelmes embereket akarnak nevelni, akik továbbadják majd azt a fáradságos munkával szerzett tudást amit az elődeink szereztek, vagy mindegy nekik, csak meg legyen a létszám? És arra nem gondolnak, hogy ezek az agymosottak esetleg gyerekeket fognak tanítani, és diplomával a zsebükben terjeszthetik a babonás nézeteiket?
És az a legrosszabb, hogy szinte senki nem szólal fel ez ellen. Alig van pár ember a világon, aki hangot mer adni annak, hogy milyen súlyos a helyzet, pl. Richard Dawkins ilyen, neki van bátorsága szólni.
"még azt nem döntöttem el, hogy evolúcióbiológus vagy kozmológus szeretnék-e lenni" - Kérdező
Akkor először ezt döntsd el!
Egyikből sem élsz meg (ennyire speciálisan szakosodva).
De egy jó fizikus, vagy jó biológus diplomával megélhetsz.
Úgy értem, jó szakirányon, jó mester keze alól kikerülve.
Néha a témavezető személye és a szakirány fontosabb, mint maga az intézmény és a szak. Ugyanakkor egy jó hírű fővárosi egyetem szerencsésebb lehet, mint egy vidéki, azért, mert több kapcsolata van az iparral (azaz a munkáltatókkal).
Hobbi szinten, biológusként, fizikusként, viszont a fenti területekkel nyugodtan foglalkozhatsz, lesz hozzá némi alap tudásod is. Szerintem jobb úgy nekimenni az egyetemnek, hogy egy jó szakmát akarsz, mint úgy, hogy jó kutató szeretnél lenni.
Bent az egyetemen, az oktatók, úgyis mindenkiből kutatót akarnak majd nevelni.
Természetesen ne fizikusként foglalkozz evolúcióbiológiával és ne biológusként kozmológiával. Mert erre is vannak rossz példák!
A hit és a tudomány összeegyeztethető egyébként.
A hit ugyanis nem szerezhető meg tanulással, sem egyetemen. A tudomány és a tudás, pedig nem hit kérdése!
Hiába hiszem, hogy jól felkészültem a vizsgára, ha tudom, hogy nem tanultam meg az anyagot. Megbukok.
Imádkozhatok Istenhez is, akkor is megbukok, mert a tudás és a hit nem erről szól.
A másik oldala is hasonlóan működik a dolgoknak, hiába kap valaki jelest a teológia kollokviumon bölcsészként, ettől még nem feltétlenül hisz egyetlen Istenben sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!