Mi az a határ, amelytől kezdődően a dolgok már nem folyásolják be bolygónk gravitációjának nagyságát?
Pl a földfelszín? Vagy a sztratoszféra? Vagy mi?
Pl a súlyom befolyásolja azt?
Nem igazán értem a kérdést. Azt kérdezed, mi az a minimális tömeg, ami már nem növeli a Föld gravitációját?
Nincs ilyen: minden atom, ami itt van (és alattad van), beleszámít a gravitációba.
Nem azt kérdezem.
Az nyilvánvaló, hogy a Föld gravitációját okozza mindaz, ami a felszín alatt van.
De pl a felszín fölötti levegő?
Vagy a felszínen lévő tárgyak?
Mi az a határ (pedoszféra?, sztratoszféra?), amelyen belülik befolyásolják, de amelyen kívülik már nem?
Minden tárgy növeli a gravitációt, ami ALATTAD van: a levegő is, meg a felszínen lévő tárgyak is.
Csakhogy, ha feljebb mész egy métert, akkor mégsem fog nőni a gravitáció: hiába van alattad több tárgy, ezeknek a tömege nem jelentős - viszont közben messzebb kerültél a Földtől, ami így kevésbé fog vonzani.
Egy homogén gömbnél, ha a belsejében vagy, akkor úgy számolhatsz, hogy az a gömb, ami alattad van, vonzani fog - az a gömbHÉJ, ami fölötted van, eredőben nem fog vonzani.
"Csakhogy, ha feljebb mész egy métert, akkor mégsem fog nőni a gravitáció: hiába van alattad több tárgy, ezeknek a tömege nem jelentős - viszont közben messzebb kerültél a Földtől, ami így kevésbé fog vonzani."
De a levegő miért nem fokozza a Föld gravitációját éppúgy, mint a felszín alatti különböző anyagok?
Ha a levegőben vagyok, miért nem vonz a Föld felszín alatti részének és az alattam lévő levegőnek az együttese?
Értelmetlen a kérdés. Tér bármelyik pontjában az eredő gravitációt megkapjuk, a világmindenség összes tömegpontjának hatását összeadjuk az adott pontra nézve. Teljesen mindegy, hogy az összeadást pontonként végezzük, vagy csoportosítva.
Ugyanígy a föld hatását is nézheted összességében, vagy külön a Föld magját, köpenyét, kérgét, tengerekét légkörét stb. Vagy akár féltekénként, vagy atomonként.
Az összhatásba mindez összeadódik, plusz a Hold, Nap, bolygók stb.
"De a levegő miért nem fokozza a Föld gravitációját éppúgy, mint a felszín alatti különböző anyagok? "
Miért ne fokozná, természetesen ez is hozzáadódik, csakhogy:
1. Tömege jelentéktelen a Föld tömegéhez képest, így a hatása is.
2. Ha a légkör alsó részén tartózkodsz, a fölötted lévő héj hatásának pontonkénti összege 0.
"Ha a levegőben vagyok, miért nem vonz a Föld felszín alatti részének és az alattam lévő levegőnek az együttese?"
Dehogynem, pontosan az.
"a fölötted lévő héj hatásának pontonkénti összege 0."
Ez mit jelent?
Azt, hogy úgy veheted, mintha ott se lenne.
Ha például bemész egy mesterséges bolygó belsejébe (ami belül üres), akkor ott a gravitáció mindenütt pontosan nulla, nem csak a középpontban.
A bolygónak csak az a része vonz téged (eredőben), ami még alattad van - a fölötted levő gömbhéj már nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!