Ha 40 000 000 éves a Csomolungma és évente 5 mm-t nől, akkor most 200 000 méter magasnak kellene lennie! Hogy is van ez?
"évente 5 mm-t nő"
Jelenleg, mostanában, nem mindig pont ennyi volt.
Tegyük fel, a köv. 10000 évben 50 m-t nő, aztán egy rengésben megsüllyed az egész, vagy simán lemállik/letörik egy 25-100 m-es szikla a tetejéből, csúcsából.
Tehát 10000 év átlagában nőhet, vagy csökkenhet is a magassága.
Millió év átlagában nőtt, mert alacsonyabb volt, és nem hatott rá olyan nagy nyomás/gravitáció mint most.
Nő = Hölgy - Lány - Asszony ... stb = főnév !
nől = ( földtörténeti ) evolúciós folyamat ! ( melléknév )
191 152 méter a talajerózió számlájára / ( ez igen :) /
Hegyképződés nem úgy működik, hogy van egy pont, ami eldönti hogy na én most hegy leszek és évi 2 mmt növök...
Számtalan különféle hatás éri az épp képződés alatt álló hegyet, millió években mérhető maga a két kőzetlemez ütközése is ami elkezdi felgyűrni a hegységet. Van hogy gyorsabban nő, van hogy kevésbé gyorsan, van hogy meg is áll, vagy éppen csökken.
Eléggé érdekes és hihetetlen dolgokat tud művelni az a fránya erózió : :) De ha a "tudsok ezt mondják biztos úgy van" ahhhaannn :) Sajnos én még gondolatban sem tudom végigkövetni azokat a folyamatokat ( sem a föld felsín alatt sem a föld felett ) amik ezeket a képződményeket létrehozták... :
Van egy olyan sanda gyanúm hogy téged nem is érdekel a válasz, csak kötekedni jöttél ide...
Mellesleg mi közük a kérdésedhez a hegycsúcsokon képződő lencsefelhőknek vagy a Roraima-hegynek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!