Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan határozták meg, hogy...

Hogyan határozták meg, hogy az egy méter, az miért is éppen akkora?

Figyelt kérdés
Ezt úgy értem, hogy honnan tudták, hogy annak a földkörnek a 40 milliomod része éppen akkora, mint amekkora hosszúságot most méternek nevezünk? Honnan tudták, hogy nem kell rövidebbnek vagy hosszabbnak lennie, miből tudták maguk elé képzelni azt a távolságot amit egy méternek ismerünk?
2017. jan. 25. 17:01
 1/5 Ozmium42 ***** válasza:
100%

Veszel bármilyen referencia tárgyat (etalont), aminek a hosszát elnevezed egységnyinek. Egy másik dolog hosszát összehasonlítod az etalon hosszával. Megnézed, hogyan aránylik egymáshoz a kettő. Innentől kezdve a referenciatárgyad a mértékegység. Ha a referencia tárgyadat úgy hívják, hogy méter, akkor az egy méter. Napjainkra kialakult egy törekvés, hogy a mértékegységeket természeti állandókhoz kössék, így a méterről is megfogalmaztak egy olyan definíciót: az a távolság, amit a fény vákuumban megtesz a másodperc 1/299 792 458-ad része alatt

A tömeg mértékegysége, a kilogramm, mai napig etalon, van egy fémdarab, amit Párizsban őriznek. Az tárgy 1 kg, aminek pontosan akkora a tömege, mint annak a fémdarab ott.

2017. jan. 25. 17:41
 2/5 A kérdező kommentje:
Ezt értem. Csak én azt olvastam, hogy a méter akkori definíciója: a Föld Barcelona és Dunkerque közé eső délkörének 40 milliomod része. Hogyan tudták megmondani ennek a hosszát? Miből becsülhették meg?
2017. jan. 25. 17:50
 3/5 A kérdező kommentje:
Tudom, hogy már nem ez számít egy méternek.
2017. jan. 25. 17:51
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Nem saccolták, mérték, és számították. Csillagászati módszerekkel megmérték mindkét helyen valamely égitest (pl. a Nap) delelési magasságát. A két szög különbségéből, és a két város távolságából számították ki a délkör hosszát.
2017. jan. 25. 18:19
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm, erre voltam kíváncsi.
2017. jan. 25. 19:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!