Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mit jelent az, ha egy szénhidr...

Mit jelent az, ha egy szénhidrogén alifás?

Figyelt kérdés

A minap rákerestem az alkanolok pontosabb definíciójára. Ezt találtam: "a telített alifás egyértékű alkoholok gyűjtőneve." Aztán rákerestem az aldehidekre és azt láttam, hogy nekik is van telített és telítetlen alifás fajtájuk. Mit kell nézni pontosan ha azt szeretném megtudni hogy telített vagy telítetlen alifás-e az adott szénhidrogén? Mit jelent pontosan az alifás jelleg? Melyik szénhidrogének lehetnek még alifásak az alkoholokon és az aldehideken kívül?

Előre is köszönöm a válaszokat! :)

2017. jan. 26. 16:34
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Alifás: nem-aromás nyílt láncú vagy ciklikus vegyületek.

Telítetlen: legalább 1db többszörös kötést tartalmaz 2 C atom között.

Bármilyen funkciós csoportot tartalmazó vegyületeket be lehet sorolni ezek a szempontok szerint, vagy akár vegyületcsaládot, lást telített/telítetlen zsírsavak.

2017. jan. 26. 17:15
 2/2 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm :)
2017. jan. 26. 18:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!