Mennyivel kevesebb/több idő telt el a Voyagereknél a fellövésük óta, mint a Földön?
Bár a leggyorsabb földi járművek mind a mai napig, a sebességük még így is jóval a fénysebesség alatt van.
Ettől függetlenül van egy csekély idődilatáció hozzánk képest.
Szerintem maximum néhány perc eltérés lehet, a voyagerek javára, vagyis ennyivel fiatalabbak mint ha itt maradtak volna.
Szóval ennek semmi érezhető hatása nincsen.
Nos alapvetően nem értek hozzá, de az alábbi két wiki oldal alapján ezt tudtam kibogarászni:
Innen pedig a sebesség adatok:
Ez alapján a Voyager-1 az elmúlt 20 évben átlag 17.25 km/sec sebességgel ment köbö. 1977-ben lőtték fel, szóval durván megy már 40 éve. Csináljunk egy nagyon béna extrapolációt visszafelé és mondjuk azt, hogy átlag ment 18 km/sec-mal.
Ez annyit tesz, hogy az időeltolódás:
dt = (1 - gyök(1 - (18/300000)^2)) * 40 * 365 * 86400sec = 2.2706 sec
Nagyjából ennyivel érzékelte rövidebbnek az eltelt időt. (ez persze becslés, mivel végig változott a sebessége, az első pár évben néha egy-egy hintamanőver gyorsított rajta, azóta meg folyton lassul, a fénysebességet se pontosan írtam a képletbe, az eltelt időt is években adtam meg, egy év pedig nem is pontosan 365 nap :D szóval csak a nagyságrendet nézd)
Nem árt belekalkulálni a gravitáció miatti effektust sem, ami levonandó a sebesség miatti effektusból, bár ez a hatás kb 4-5-ször kisebb lesz, de azért nem elhanyagolható.
A gravitáció miatti sietés napi 60 ms. A sebesség miatti késés átlaga valahol 2-300 ms közt van, persze ehhez pontosabb számolás kéne, meg jól kellene ismerni a teljes történetet (hol mennyit gyorsult, lassult stb.
De nagyságrendileg biztos, hogy valahol 2 és 4 mp közt lesz a végeredmény.
Ja igen kifelé halad a naprendszerből, azaz csökken a gravitációs erő és közben lassul is!
Ezt is bele kellene kalkulálni. Elég bonyolult számítás lenne.
De fogadjuk el jó közelítésnek azt a 2-3 másodpercet amit már kiszámoltak itt nekünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!