Matematikusok! Létezik ilyesmi, vagy ez csak legföljebb az én képzeleteim határán belüli dolog?
Amire gondolok:
Vannak a hagyományos függvények. Ezalatt az ált. iskolában már megismert egyismeretlenes függvényeket értem.
Ezeknek a szintaxisa egyszerűen: f(x)
Az egyismeretlenes függvények grafikusan 2 dimenziós - azaz síkbeli - grafikák.
Pl. f(x) = sin((tan(x))/sqrt(sec^2(x))) (puritánabban: sin(sin(atan(tan(x)))))
Ez egyismeretlenes, mint írtam, s 2 dimenziós ábrát ad.
Aztán vannak a kétismeretlenes függvények.
Ezeknek a szintaxisa mondjuk: f(x, y)
Ezek már 3 dimenziós ábrát/grafikát fognak adni - azaz, ha mondjuk számítógéppel egy programmal, ami a mérnöki beadandó a félévi záráshoz, kirajzoltatjuk a két változót két diszkrét tartományon végigiteráltatva.
Ezidáig még nagyjából biztos vagyok a dologban.
De a következő a háromismeretlenes függvények esete.
A szintaxis gondolom az evidens sémára épülve: f(x, y, z)
Ez akkor mit fog adni grafikusan dinamikusan változó x, y és z változókra?
Vegyük át még egyszer:
Az egyismeretlenes (f[x]) függvények 2D-s képek.
A kétismeretlenes (f[x, y]) függvények 3D-s képek.
Akkor a háromismeretlenes (f[x, y, z]) függvények 3D-s MOZGÓképek?
Az 'x' a szélesség, 'y' a mélység, 'z' pedig az idő?
"Az egyismeretlenes (f[x]) függvények 2D-s képek.
A kétismeretlenes (f[x, y]) függvények 3D-s képek.
Akkor a háromismeretlenes (f[x, y, z]) függvények 3D-s MOZGÓképek?"
Akár. Mondhatod, hogy "az". Szokták a dolgokat azonosnak tekinteni, ha 1-1 megfeleltetés áll közöttük.
Ha például veszel egy olyan 3D mozgóképet hogy te futsz, akkor ez egy
f(x,y,z) -> t függvény lehet, amennyiben tudsz olyan gyorsan futni, hogy bármely 2 idõpillanatban a két állapotod diszjunkt. (Nem tudsz ilyen gyorsan futni.)
Sima (sokszor deriválható) függvények esetén ez úgy néz ki, hogy egy térbeli felület mozog, mondjuk az egy 3 ismeretlenes függvény lehet, hogy egy labda felfúvódik.
Sokkal gyakrabban szokás viszont a függvényekre (absztrakt) halmazként tekinteni. (Talán ez szerepel az érettségiben is.)
Esetleg úgy tekinteni rájuk, mintha a tér minden egyes pontjába oda lenne írva egy szám a levegõbe (skalártér).
Ha így tekintesz a függvényekre, akkor viszont azzal számolnod kell majd hogy eltér a szemléleted a többiekétõl, és ezért nem fogjátok megérteni egymást. Amikor te a függvény mozgásáról beszélsz, sebességérõl, térbeli méreteirõl, a többiek csak néznek majd ki bambán.
(És te is, amikor valami halmazelméleti cuccot akarnak a függvénnyel megejteni.)
Mi van!!? :D
Te! Mi ez a jobbkéz szabály?? o.O
Inkább menjél vissza a jenkikhez, és kérj bocsánatot Hillary Clintontól (amiért lenyúltad tőle az országot)!
"Ha így tekintesz a függvényekre, akkor viszont azzal számolnod kell majd hogy eltér a szemléleted a többiekétõl, és ezért nem fogjátok megérteni egymást. Amikor te a függvény mozgásáról beszélsz, sebességérõl, térbeli méreteirõl, a többiek csak néznek majd ki bambán."
Persze. Magyarul: Dögöljek meg, mert merészeltem parasztias gyakorlattal gondolkodni, nem pedig jó komoly felnőttes absztrakcióban, naphosszig tartó definíció-tétel-bizonyítások sorában gondolkodok én is, mint a többi 9 millió magyar.
Megpróbálja a paraszt egyszerűsíteni a lényeget, egyszerűen elképzelni a dolgokat : Hogy merészeli! Hogy nem döglik máris széjjel, s sül le a bőr a képéről!! ... ésatöbbi-ésatöbbi-ésatöbbi
Te kezdted úgy, hogy "Matematikusok!". A válasz arra az, hogy szakmán belül nem így tekintünk a függvényekre.
Nem volt benne "dögölj meg".
Benne volt hogy "hivatalosan" mi a követelmény (amennyire tudom), és hogy az egyéb, gyakorlati szakmák hogy tekintenek gyakran a függvényekre. Ez két alternatív elképzelés.
(Mindamelett hogy a tiedet is próbáltam letisztázni, elõre szólni az esetleges buktatókról, a tulajdonságairól.)
((Pl én éppen most olyannal szórakozom, hogy a 3 dimenziós tér pontjaira úgy tekintek, mintha a síkon lenne 3 (nem feltétlenül párhuzamos) egyenes, és a 3 dimenziós tér 1 pontjára úgy tekintek, mintha egy ponthármas lenne adott a három síkbeli egyenesemen.
És akkor így a térbeli tételeket át lehet vinni síkbelivé és vice-versa. (De nagyon mesterkélt az egész, és nem jött ki belõle eddig semmi értelmes.) ))
Amúgy mit bánom én hogy te mire hogy tekintesz! Kérdeztél, válaszoltam. Ez a "dögöljön meg" vád nagyon méltatlan
>:-(
Ilyen bunkó kérdezőt is ritkán látni - szerencsére.
Ember, baromi jó válaszokat kaptál, és nem mellesleg senkinek esze ágában sem volt sértőt írni - persze rajtam kívül... Ilyenkor azt szokás mondani, hogy köszi, nem hőbörögni...
"Akkor a háromismeretlenes (f[x, y, z]) függvények 3D-s MOZGÓképek?
Az 'x' a szélesség, 'y' a mélység, 'z' pedig az idő?"
A példákban, amiket írtam (te futsz, labda felfúvódik) ott z a magasság, az idõ a függvényérték.
Ahol z az idõ, és a magasság a függvényérték, az egy fokkal értelmesebb és gyakoribb.
(Szóval még ez sem kötött hogy a z az idõ vagy a magasság-e.)
"Ember, baromi jó válaszokat kaptál"
Mindamellett ez kétségtelenül igaz.
Való igaz.
Némileg azóta összeszégyeltem a pofámat... Ki is lettem küldve a nappaliba, vagy ott maradok reggelig, vagy a kutyaház jut pihenésre.
...Csak eléggé frusztráló élményeim vannak az iskoláimból. Azért lettem ilyen.
Bocsánat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!