Egy nagy, ismeretlen szám mekkora valószínűséggel prím?
Először csak annyit tudtunk, hogy min. 1000000, max. 1000010 jegyű term. számról van szó.
Véletlenszerűnek tekinthetjük, tehát kb. 1/(1000000*ln(10)) ~ 1/2300000 eséllyel prím.
Megtudtuk, hogy a szám Fibonacci-szám.
Mennyire nőtt, vagy csökkent az esélye, hogy prím?
Hát, aszimptotikusan még ezzel a plusz információval is 0-hoz tart, hiszen:
> Az n = 4 eseten kívül minden Fibonacci-prím sorszáma is prím
Tehát a prímek nem sűrűbbek a Fibonacc számok között, mint egyébként.
Konkrét alsó becslést nem tudunk adni, hiszen:
> Nem ismert, hogy végtelen sok Fibonacci-prímszám létezik-e.
// [link]
Nem tudom, hogy ennyi elég-e.
Nyilván a legpontosabb válasz az az, hogy megnézed az összes min. 1000000, max. 1000010 jegyű term. számról hogy prím-e.
"Konkrét alsó becslést nem tudunk adni"
Ez a nulla lenne!? :D
"Nyilván a legpontosabb válasz az az, hogy megnézed az összes min. 1000000, max. 1000010 jegyű term. számról hogy prím-e."
Ez durva, viccnek szántad, ugye?
Az általad írottak alapján csak az x-y közötti számokat kell megnézni hogy prímek-e, ahol x a legkisebb 1000000 jegyű, y a legnagyobb 1000010 jegyű Fib.szám SORSZÁMA.
Ha egyik sem prím (logikus sejtés?), akkor 0.
Szerinted?
Nem látom, miért ellentmondás a 0.
Ha pedig néhány index prím, akkor az egy jó felsõ korlát a valószínûsegre.
Ha meg a néhány prím indexû fibonacci-számot kifaktorizáltatod (nem tudom hogy egy ekkora szám esetén meddig tart), vagy, egyéb, gyorsabb prímteszteket hajtasz rajtuk végre, akkor kisebb felsõ korlátot adhatsz az intervallumba esõ prím+Fibonacci számok lehetséges számára.
Na, tényleg az jött ki, hogy nincs prím az intervallumban, tehát 0 az esély. (És tényleg nincs ellentmondás, hülyeséget írtam.)
x=4784969 és y=4785021 ha jól számoltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!