Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan jönnek létre az olyan...

Hogyan jönnek létre az olyan sejtek, mint az ivarsejtek, fehérvérsejtek, de végülis hogy lesz más, mint a 'szülő' sejt?

Figyelt kérdés
Olvastam a horizontális géntranszferről és laikusként értekel a dolog,de azt nem értem,ha mondjuk van egy vírus,ami megfertőz és mondjuk a génje belém is kerül,gondolom akkor nem minden sejtem lesz olyan,de az utódom az lehet,viszont ahhoz az ivarsejtem génjének kell megváltozni, nem? Így jutottam el ehhez a kérdéshez.
2016. dec. 14. 14:09
 1/2 hollófernyiges ***** válasza:
100%

Genetikai szabályozás alatt áll, vannak olyan géncsoportok, amik pl egy fehérvérsejtben szükségesek, akkor ezek egy közös transzkripciós faktor szabályozása alatt állnak, azt meg egy másik, fejlődést szabályozó faktor (ami azt jelzi, hogy mi most a csontvelőben vagyunk és fehérvérsejt lesz belőlünk) kapcsolja be.

Vagyis vannak az őssejtek, azok folyamatosan osztódnak és az új sejtek kapják kívülről a kémiai ingert, ami bekapcsolja bennük a fehérvérsejtesedés szignálját.

2016. dec. 14. 14:40
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszi!
2016. dec. 14. 18:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!