Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kromoszómák - hogy is van ez?

Kromoszómák - hogy is van ez?

Figyelt kérdés
Az ember testi sejtjei diploidok (2n), és tudomásom szerint minden kromoszómánkból van egy anyai és egy apai változat - így jön ki a 23+23=46 kromoszómaszám. Miért van akkor az, hogy a mitózisnál 23 kétkromatidás kromoszómát ábrázolunk, majd ezek szétválnak, és a 2 utódsejtbe 23-23 egykromatidás kromoszóma kerül? (a kérdés nem az, hogy miért kétkromatidás, hanem az, hogy ha az anyasejtben 46 kromoszóma van, akkor miért csak 23-mal babrálunk?)

2016. nov. 22. 21:19
 1/5 anonim ***** válasza:

Nem keverted össze véletlenül a meiózissal?

A mitózis számtartó osztódás, azaz embernél mind a 46 darab kromoszóma duplikálódik, és természetesen az utódsejtekbe is ennyi kerül.

2016. nov. 22. 21:29
 2/5 A kérdező kommentje:
Attól tartok nem, a mitózisnál (legalábbis én így tanultam) kapcsolat alakul ki a mitotikus orsó és a centromére között, és a 2kromatidás kromoszómák hosszában kettészakadnak, de a kromatidákban a genetikai információ azonos, ezért keletkezik a végén 2 teljesen egyforma sejt. Nyilván ezekben a sejtekben is 46 kromoszóma van, mivel nem történt redukciós osztódás, de akkor az internet minden ábráján miért 23 kromoszómával van ábrázolva a mitózis? Valójában 46 kromoszóma duplázódna meg az s fázisban, és a mitózis előtt 46 kétkromatidás kromoszómánk lenne, nem pedig 23?
2016. nov. 22. 21:35
 3/5 anonim ***** válasza:

Lehet hogy egyszerűsítenek az ábrákon, nem akarnak olyan sokat rajzolgatni, a fene tudja. :D

De jól gondolod, mind a 46 kromoszóma megduplázódik. Gyakorlatilag mitotikus osztódás előtt emberi sejtben összesen 4x23, 92 db kromoszóma található. Kettő az apai 1-esből, kettő az anyai 1-esből, kettő az apai 2-esből, és így tovább.

2016. nov. 22. 21:48
 4/5 A kérdező kommentje:
Szerintem a mitózis előtt is csak 46 kromoszómánk van, viszont ezek kétkromatidásak. (mert a mitóziskor a kromoszómák nem kerülnek az egyik vagy a másik sejtbe, hanem kettészakadnak, és az eredeti kromoszóma fele, tehát 1 kromatida kerül az egyik sejtbe, 1 pedig a másikba - ezeket a kromatinokat tekinthetjük az új, egykromatidás kromoszómáknak.) Köszönöm a válaszod, egyik nagy dilemmám kezd megoldódni :D
2016. nov. 22. 21:56
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

"de akkor az internet minden ábráján miért 23 kromoszómával van ábrázolva a mitózis?"

Életemben nem láttam még olyan ábrát, amely 23 kromoszómát próbált volna bezsúfolni a rajzba... Mutatsz egy linket? A válaszok amúgy mind helyesek, és az utolsó hozzászólásod alapján te is jól érted a dolgot.

2016. nov. 23. 12:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!