A spektrum színei közül miért pont a sárga (kb.575nm-es) a legvilágosabb?
A szemedben (általában) 4 féle fényérzékelő sejt van. 3 féle csapsejt, ezek felelősek a színlátásért, és a pálcikasejtek, ezek felelősek a fényerő-érzékelésért.
Ezeken a görbéken láthatod, hogy melyik sejt mennyire érzékeny a bizonyos hullámhosszakra: [link]
Tehát, amint láthatod, nem az 575 nm-re a legérzékenyebb, nem tudom ezt honnan szedted, talán a napsugárzás sárgás színe miatt?
A napsugárzás alapvetően fehér, sőt a zöld tartományban sugároz a legintenzívebben, azért látszik sárgásnak, mert a légkör szétszórja a rövidebb hullámhosszú sugarakat (zöld, kék, ibolya)
A "legvilágosabb" szín tehát az, ahol a pálcikasejt a legérzékenyebb, 498 nm-es zöldeskék.
A "legsötétebbek", meg azok a színek, amiket nem is látsz, nem ingerlik a csapjaid és pálcikáid: az infravörös és az ultraibolya, illetve ha csak a látható tartományban nézzük, akkor a látható tartomány két szélén lévő éppen látható hullámhossz (vörös, ibolya).
Köszi 1#!
Csak azt nem értem, hogy, ha valóban a spektrum két szélén lévő szín (vörös és ibolya) a 2 "legsötétebb", akkor miért van az, hogy, ha ezt a 2 színt összekeverjük, megkapjuk a magentát, és ennek a színnek is sötétnek kéne lennie, de mi ezt a színt világosnak látjuk, nem olyan sötétnek, mint mondjuk a vöröset. Mi az oka ennek?
Több helyen is azt olvastam, hogy a sárga a legvilágosabb szín, és, ha jó az ábra amit 1# belinkelt, akkor elvileg a szemünkben a zöld tartományt is világosabbnak kéne látnunk, mint a sárgát, mert az a fényérzékelő receptor nagyobb intenzitást mutat az 550nm-es zöld fénynél, mint az 580-nm-es sárgánál. De a sárga "világosabb" szín, mint a zöld.
Úgyhogy vagy nem értem, vagy rossz az ábra :(
A szemünk világosban nagyjából az 555 nm-es hullámhosszra, kis fényerőnél nagyjából 507 nm-es hullámhosszra a legérzékenyebb. (Mivel nagy fényerő esetén a csapok is működnek, kis fényerőnél csak a pálcikák.)
(16.6 ábra)
"... az, hogy, ha ezt a 2 színt összekeverjük, megkapjuk a magentát, és ennek a színnek is sötétnek kéne lennie, de mi ezt a színt világosnak látjuk, nem olyan sötétnek, mint mondjuk a vöröset."
Mondjuk az nagyon nem mindegy, milyen fényerejű a fényforrás. Nyilván minél nagyobb a fényerő, annál világosabbnak látjuk a fényt.
"és a pálcikasejtek, ezek felelősek a fényerő-érzékelésért."
Meg emellett a csapok is érzékelik a fényerőt.
"Tehát akkor sötétben a sárga szín látszódik a legjobban, és nem fehér?"
Sötétben nem működik a színlátás.
Hmm, érdekes kérdés. Fizikus vagyok, de semmi közöm az ilyesmihez, csak leírom, amit hirtelen gondolok, ami nem biztos, hogy helyes is :P
Szóval te azt mondod, hogy a sárgát látod a legvilágosabbnak, mások meg azt mondják, a pálcikák miatt a kékes-zöldre a legérzékenyebb a szemed.
Szerintem a két kijelentés nem ugyan arról állít valamit :) A pálcikás dolog azt jelenti, hogy ha egy tök sötét szobában különböző fényű, de egyforma teljesítménnyel világító, nagyon halvány fényforrásokba nézel bele, és lassan növelik egyszerre a fényforrások intenzitását a nulláról, akkor a szemed először a kékes-zöldet (vagy amire a legérzékenyebb, mittomén... :D ) fogja először észrevenni. Tehát sem a sárgát, sem a pirosat, sem a kéket, de még a sárgás-zöldes-lilát sem fogod észrevenni, amikor a kékes-zöldet vagy mit már látja a szemed.
A másik kijelentés, hogy a sárga a legvilágosabb szín... ez gondolom, festékszínekre vonatkozik. Gondolom ennek ahhoz lenne köze, hogy egy fényforrás fényét milyen színű felület milyen arányban veri vissza. Egy fehér fényforrás fényét egy sárga felület lehet, hogy jobban visszaveri, mint egy pl. piros vagy kék vagy zöld... (?) De nyilván más eredményt kapsz, ha ugyan ezt a kísérletet mondjuk piros lámpánál végzed el. Akkor egész más színeket fox világosnak vagy sötétnek látni.
És ezt tetézik még a pálcikáid :P
Ahogy fentebb írták, a Nap spektruma miatt alakult úgy a szem az idők során, hogy a legintenzívebb színű fényre a legérzékenyebb. A Nap valós spektruma nem is érdekes itt, hanem hogy melyik az a tartomány, ami a földfelszínen a legerősebb. Ez pedig a sárga környékén van.
A kevert színek egy másik történet, most csak a spektrális színekre gondoltam. Éjszaka pedig attól, hogy gyenge a színlátásunk, még érzékelhetjük a sárga fényt a legjobban, még ha nem is sárgának látjuk, csak a szürke egy árnyalatának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!