Miért csak egyes fémeket passziválnak az oxidáló hatású savak? Mi bennük a más?
Attól függ, hogy a képződött só szerkezete engedi-e, hogy a mélyebb rétegek is kémiai korróziót szenvedjenek vagy sem.
Sósavból meg nincs töményebb, azért nincs oxidatív hatású belőle, egyébként a híg salétrom és kénsav sem oxidatív hatású.
A sósav azért nem oxidáló hatású, mert a benne levő klór atom -1 oxidációs számú, ennél kisebb már nem lehet, ezért nem is tud tovább oxidálni. (A H atom +1-es (hidrogénion formájában van jelen a vizes oldatban), így nyilván tud, csak nem túl erős oxidálószer, a 0 V-nál kisebb standard potenciálú fémeket nem oxidálja.)
Ellenben a salétromsavban a N atom +5-ös, a kénsavban a S atom +6-os oxidációs számú (mindkettő a maximális), így ezek könnyen redukálódnak, így jó oxidáló szerek (való igaz, elsősorban töményen).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!