Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan lehet felismerni, hogy...

Meeko2422 kérdése:

Hogyan lehet felismerni, hogy melyik vegyület lesz oxidáló hatású és melyik redukáló?

Figyelt kérdés
Konkrétan ezek közül: HNO3 , KClO3 , K2Cr2O7 , KMnO4 , H2O2 , I- ,PbO2 , I2

2016. jún. 2. 10:17
 1/3 anonim ***** válasza:

Hát, nekem ez elsőre úgy megy, hogy már tudom, melyik melyik :D.


Oxosavak oxidálóak, itt a listán ez a salétromsav. A kálium-kromát pirotechnikai keverékek (pl a puskapor is az) előszeretettel használt oxidálószere. Peroxid oxidál. Ezek így rögtön kilőhetőek "empirikusan".


Ez után jöhet az elmélet. Az oxidáló hatás és a redukáló hatás konkrét reakciókban értelmezhető. Így azt kell megnézni, hogy az adott redoxi-reakcióban milyen irányban változik a vegyület elemeinek oxidációs száma. A fenti esetekben szerencsés, hogy csupán egy-egy elemé fog megváltozni.

Szóval így végigmenve:

Salsavnál a nitrogén a lényeg, ez a következő ox. számokat veheti fel: ±3, 5, 4, 2. Most éppen +5-ön van innen csak "lefelé" indulhat el, tehát redukálódnia kell, tehát oxidáló hatású.

A klorátnál a klór a lényeg, ez a köv ox számokat veheti fel: ±1, 3, 5, 7, most +5-ön van, tehát innen tud tovább oxidálódni perkloráttá (+7-re), de az extrém, így redukálódni fog, így oxidáló.

A bikromátban a króm a lényeg, ox számai:6, 3, 2, most +6-on van, tehát analóg az előzőekkel.


S így tovább.

Én most ezt használtam: [link]

Elemre kattintva kijön a wikipédia cikke, ott meg ott vannak az ox számok.

2016. jún. 2. 14:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:

Először megnézed, hogy tud-e oxidálódni és redukálódni is. Pl. a KMnO4 az már nem tud oxidálódni, mert az Mn a legmagasabb oxidációs állapotban van. Úgyhogy itt eldőlt, csak redukálódni tud=partnere oxidálódik=oxidálószer. Vagy az I- nem tud hova redukálódni, vagyis oxidálódik, a partnerét redukálva=redukálószer.

Ami tud mindkettőt, ott a partnertől függ. Itt a redox potenciálok alapján tudsz gondolkodni, aminek nagy, az általában oxidál, aminek kicsi, az általában redukál. Pl. a H2O2 tud oxidálódni és redukálódni is, mégis szinte mindig oxidálószer, mert csak nagyon kevés rendszernek van nála nagyobb redox potenciálja.


Pro tipp, ha nem akarsz túl sok dolgot bevágni: amiben indokolatlanul sok az oxigén, az nagy valószínűséggel oxidálószer.

2016. jún. 2. 14:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen,így már világos.
2016. jún. 3. 23:06

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!