A magenta (bíbor) vagy az ibolya a szivárvány 7. színe?
Az a baj, hogy mindenhol mást írnak a szivárvány színeiről! Valahol kihagyják a cián (türkizkék) színt, míg máshol a magentát és a lilát keverik össze, pedig a két szín szerintem nem ugyanaz.
Nem tudom, hogy a szivárvány utolsó színe akkor melyik.
Én annó úgy tanultam, hogy 6 színe van: piros, narancs, sárga, zöld, kék, lila.
De mivel elég széles színspektrumról beszélünk, valamint egy két szín a 3 alapszín keveredése, így ha azt nézzük piros, sárga, és kék a szivárvány, és csak a keveredéseiket látjuk új színeknek. Rengeteg megközelítése van. Minden esetre én úgy szoktam, hogy piros,narancs,sárga,zöld,kék,lila,ibolya ha már mindenképp hetet kell, én ezt "használom".
A szivárvány folyamatos színátmenet. Hogy hány színt látunk bele, hol húzzuk meg a határokat, az esetleges. Hogy hogyan nevezzük el a színeket az is.
Annyi azért van a dologban, hogy az emberi szem alapvetően 3 színt érzékel, a vöröset, a zöldet és a kék színt. Így minden ember által látható szín kikeverhető ezen három szín megfelelő arányából. Hogy az ember hány színt lát bele a szivárványba, hány színt nevez meg, az részben talán ennek is köszönhető. A piros, zöld, kék színeket mindenképpen elkülönítjük egymástól. A piros+zöld = sárga, illetve a zöld+kék = türkiz (vagy kékeszöld) színeket is el szoktuk különíteni. Illetve ez utóbbit nem mindig, mert a kék színt sokkal kevésbé érzékeljük jól, a zöldet érzékeljük a legnagyobb intenzitásúnak, így a zöldhöz képest a kékeszöld nem annyira tűnik elütőnek. Viszont a zöld és a piros színeket erősebben érzékeljük, így itt nem csak a piros és a zöld között félúton található sárgát különböztetjük meg, de a negyedpontokat is, a narancssárgát és a sárgászöldet is.
Az ibolyát szokták még a szivárvány egyik színének mondani, ami nekem azért kicsit fura szín, mert elvileg a látható spektrum két távoli pontjának keverékeként (piros+kék) szoktuk előállítani, itt mégsem így alakul ki. Ennek nem tudom mi az oka. Az ibolya hullámhosszú fény talán a vörös fény érzékelését biztosító receptorokat is ingerli? Nem tudom. Lehet erről fel is kellene tenni egy külön kérdést.
"Az ibolyát szokták még a szivárvány egyik színének mondani, ami nekem azért kicsit fura szín, mert elvileg a látható spektrum két távoli pontjának keverékeként (piros+kék) szoktuk előállítani, itt mégsem így alakul ki. Ennek nem tudom mi az oka. Az ibolya hullámhosszú fény talán a vörös fény érzékelését biztosító receptorokat is ingerli? Nem tudom. Lehet erről fel is kellene tenni egy külön kérdést."
volt már, meg is lett válaszolva, kapott is majd 10%-ot, mert mindenki jobban tudja...
a szivárványban nincs lila.
lilát akkor lát az ember, ha a piros és a kék színért felelős receptor kap ingert, de a zöldért felelős nem. erre diszkrét hullámhossz nem képes.
mivel se a kémiai képrögzítés (film), se a digitális (az főleg) nem képes visszaadni a spektrum színeit, így azzal tök fölösleges foglalkozni, hogy akkor mégis miért lát az ember lilát a monitoron, fényképen.
a való életben azonban néha láthatsz lilát. csak olyankor, ha jobban megnézi az ember, a lila után még van egy pár másmilyen csík is.
itt egyszerűen az történik, hogy egy másodlagos szivárvány részben rálapolódik az elsőre és az első kék vége fedésbe kerül a második pirosával. az eredmény lila.
Most már csak egy kérdés van, miért nevezte Newton violet-nek a szivárvány utolsó színét, ha nem lila. hát azért, mert "roses are red violets are blue". Newton idejében a violet egy sötétkéket jelentett, nem pedig lilát. (ahogy egyébként az indigó is egy kék árnyalat volt és amit ő blue-nak hívott, az ma a cyan)
Kedves kérdező!
Az RGB színmodell alapján a magenta egy kevert szín, kék és vörös fény keverékéből jön létre. (Mellesleg én nem igazán érzékelem a különbséget a lilához képest.)
Egyébként megkérdezhetem, hölgyhöz van-e szerencsénk? :)
#2*Sü
"z emberi szem alapvetően 3 színt érzékel, a vöröset, a zöldet és a kék színt."
Ez így nem egészen igaz. Az igaz, hogy az emberi szemben (általában) három különböző típusú színérzékelő receptor (csap) található, és ezeknek az elnyelési maximuma valóban (nagyjából) ezeknek a színeknek megfelelő hullámhosszra esik, de az nem igaz, hogy egy csaptípus egy (fő) szín érzékeléséért felel.
Az egyes csapok ugyanis egy szélesebb tartományt érzékelnek, és ez átfed. Az agy az alapján alakítja ki a színérzetet (következtet a hullámhosszra), hogy az egyes csapok milyen mértékben aktiválódnak.
Az alábbi kép szemléletesen ábrázolja, milyen hullámhosszon milyen mértékben aktiválódik a három csap. (Az egyes tengelyek az egyes csapokat jelzik. Nincs feltüntetve, melyik melyik, de kilogikázható.)
"Az ibolyát szokták még a szivárvány egyik színének mondani, ami nekem azért kicsit fura szín, mert elvileg a látható spektrum két távoli pontjának keverékeként (piros+kék) szoktuk előállítani, itt mégsem így alakul ki. Ennek nem tudom mi az oka."
Sajnos a pontos okát én sem tudom, de pár dolgot tudok mondani, mi állhat (nagyjából) a hátterében.
Először is szögezzük le, hogy ha csak a rövid hullámhosszú (S, "kék") csap aktiválódik, az valószínűleg inkább lila érzetet okoz, semmint kéket.
Ugye a a kevert lila (magentát?) esetében elsősorban az S ("kék") és az L (hosszú hullámhosszra érzékeny, "vörös") csapokat aktiváljuk, míg az M (közepes hullámhosszra érzékeny, "zöld") csapok kevésbé aktívak, inaktívak. A monokromatikus lila fény esetében az S csapok aktívak, míg az M és L csapok kis aktivitásúak/inaktívak. Valószínűleg az L csap aktivitás, M csap inaktivitás vált ki hasonló érzetet (az L csap aktivitásától többé-kevésbé függetlenül).
Emellett azt is hozzátenném, hogy úgy tűnik, alacsony hullámhosszoknál (400 nm körül) az L és M csapok érzékenysége megegyezik, esetleg az L-é kicsit nagyobb is lehet, ez is segíti a két érzet közötti hasonlóságot. (A spektrálishoz leginkább hasonló ibolya színérzetet szerintem akkor kapunk a keverésből, ha a vörös fény intenzitása kisebb, mint a kéké.)
(Fig. 12)
Emellett persze más mechanizmusok is szerepet játszhatnak. (Pl. a látás érzékeny az egymással ellentétes hatásokra.)
"volt már, meg is lett válaszolva, kapott is majd 10%-ot, mert mindenki jobban tudja..."
Hm.
"itt egyszerűen az történik, hogy egy másodlagos szivárvány részben rálapolódik az elsőre és az első kék vége fedésbe kerül a második pirosával. az eredmény lila."
Valóban, időnként kialakul egy második szivárvány ív is (többszörös visszaverődés miatt a cseppben). pl.:
Két dolog miatt bajos ezzel magyarázni a lila (ibolya) sáv kialakulását:
1. Ez az eredeti ívtől távolabb alakul ki.
2. Ha egy kicsit is megnézel egy ilyen ívet, láthatod, hogy ebben a színek fordítva vannak (megint csak a többszörös visszaverődés miatt). Azaz a vörös legfeljebb a másik vörössel fedhetne át, ami nehezen eredményez lilát.
"Ha egy kicsit is megnézel egy ilyen ívet, láthatod, hogy ebben a színek fordítva vannak (megint csak a többszörös visszaverődés miatt). Azaz a vörös legfeljebb a másik vörössel fedhetne át, ami nehezen eredményez lilát."
na, akkor fog meg szépen az általad linkelt képet és nagyíts rá a fő szivárványra. látod már már sok összevissza csíkot a lilánál?
van még kérdés?
"látod már már sok összevissza csíkot a lilánál?"
Nem. (A többieket kérdezem: én vagyok vaksi?)
De legalább sikerült megtalálnom mire gondolsz. Valóan lehet ilyen egyes szivárványoknál (de nem mindegyiknél).
De akkor nézzük egy egyszerű prizma fénytörését. (Bár abban igazad van, hogy itt küldözgethetek képeket, de a képernyő nyilván nem pont az eredeti színt fogja visszaadni. De nézzük, hátha.)
Itt eléggé lila látszik a szélen szerintem. De akkor mindenki szerezzen be egy prizmát, és döntse el maga, mit lát.
"van még kérdés?"
Eddig nem volt, de akkor most ha megengeded:
Itt leírják egyrészt, mi a különbség a lila meg az ibolya között, vannak is minták (megint csak nem tudom, a képernyő mennyire reálisan adja át).
Másrészt van egy 1708-as színskála. Ez jó közelítéssel Newton kora. Rajta az ibolya (violet is feltüntetve). Idéznék tőled:
"Newton idejében a violet egy sötétkéket jelentett, nem pedig lilát."
A kérdésem a következő volna: szerinted az ábrán a violet kék?
Köszönöm szépen a válaszokat!
"Egyébként megkérdezhetem, hölgyhöz van-e szerencsénk?"
Nem, de érdekel a színtan. Bár a következtetést nem igazán értettem.
Én úgy tudom így vannak a szivárvány színei sorrendben: vörös, narancs, sárga, zöld, cián (világoskék), indigó, ibolya
6-os, adtál egy olyan linket amiben úgy tűnik, mint, ha lenne a vörös előtt az ember számára látható szín, és ez a szín szerintem a magentához hasonlít
Pedig a vörös előtt nem az infravörös áll?
Egyébként bocsi az előző 404 not found-os linkért, különben is az oldalhoz tartozó linket a válasz végére küldtem volna, nem a válasz közepébe...
Még vannak hiányosságok kommentküldésből :)
Ezt akartam küldeni: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!