Mi az a csípés pontosan? Mi a biológiai és kémiai alapja?
Sadam87: az általad közölt cikk az ízért-illatért felelőt másik összetevőket vizsgálja etanol-oldatban, hevítés előtt-után illetve ezek arányát különböző hagymafajtákban.
A S-1-propenil-cisztein-szulfoxidra egyetlen mondat erejéig tér ki.
Egyáltalán nem foglalkozik a cikk azzal, hogy a hagyma mitől csíp, szag- és ízanyagokkal foglalkozik.
Amúgy jó a cikk, ezt a részt nem ismertem.
Wadmalac
#9
Ok, ez így már érthető.
(Bár azért adhattál volna valami forrást, mert nem triviális dolog. De azóta találtam hasonló infót.)
#10
"S-1-propenil-cisztein-szulfoxid + víz = kéndioxid + hidrogén-szulfid + kénsav"
Ez az egyenlet így biztos nem pontos (vagy legalábbis nem teljes), hiszen az eredeti vegyületben van szén. Itt adnak egy egyenletet a hidrolízisére (bár sajnos én ebből nem látom át a pontosan a folyamatot):
#11
Való igaz, az általam linkelt cikkben mással foglalkoznak, az anyagokat csak a bevezetőben említik. Ezt sajnos elfelejtettem odaírni. Sajnos hirtelen nem találtam jobbat. (A cikket sem volt időm végégig olvasni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!