Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi az a csípés pontosan? Mi a...

Mi az a csípés pontosan? Mi a biológiai és kémiai alapja?

Figyelt kérdés
Azért kérdem, mert eddig azt gondoltam az egy ízlelés, de aztán belegondoltam, hogy a szememet, a nemi szervemet és egy csomó mindent tud csípni valami és ugyanaz az érzés.

2016. okt. 18. 21:34
1 2
 11/13 Wadmalac ***** válasza:

Sadam87: az általad közölt cikk az ízért-illatért felelőt másik összetevőket vizsgálja etanol-oldatban, hevítés előtt-után illetve ezek arányát különböző hagymafajtákban.

A S-1-propenil-cisztein-szulfoxidra egyetlen mondat erejéig tér ki.

Egyáltalán nem foglalkozik a cikk azzal, hogy a hagyma mitől csíp, szag- és ízanyagokkal foglalkozik.

Amúgy jó a cikk, ezt a részt nem ismertem.

2016. okt. 20. 10:14
 12/13 sadam87 ***** válasza:

Wadmalac

Ok, ez így már érthető.

(Bár azért adhattál volna valami forrást, mert nem triviális dolog. De azóta találtam hasonló infót.)

[link]

"S-1-propenil-cisztein-szulfoxid + víz = kéndioxid + hidrogén-szulfid + kénsav"

Ez az egyenlet így biztos nem pontos (vagy legalábbis nem teljes), hiszen az eredeti vegyületben van szén. Itt adnak egy egyenletet a hidrolízisére (bár sajnos én ebből nem látom át a pontosan a folyamatot):

[link]

Való igaz, az általam linkelt cikkben mással foglalkoznak, az anyagokat csak a bevezetőben említik. Ezt sajnos elfelejtettem odaírni. Sajnos hirtelen nem találtam jobbat. (A cikket sem volt időm végégig olvasni.

2016. okt. 20. 20:25
 13/13 Wadmalac ***** válasza:
A képlet tutira nem pontos, inkább csak vázlat akart lenni, a kénsav eredetét mutatni.
2016. okt. 21. 07:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!