Jó ez a megfejtés a fotometriás feladatban?
Szóval a feladat:
Nekem megoldásnak a következő jött ki:
Ábrázoltam a x és y tengelyen az adatokat, és erre az intenzitásra nekem a 12.5 cm^3 jött ki.
Számításom szerint a mintha K+ ion koncentráció 4,49mg/dm^3.( tehát kálium-ion koncentráció kell csak) Ha nem jó, és valaki megírná hogyan kell ezt megoldani, akkor hálás lennék.
Hát nem értem...
Levezetnéd nekem konkrétan a számokkal?
szeretném megérteni hogy kell megoldani és jó lenne egy mintafeladat megoldva.
Köszönöm
Leírom kicsit részletesebben :)
Szóval 68,5mg KCl-ból készít 1dm3 oldatot => törzsoldat koncentrációja 68,5mg/l
Ebből készít egy standardsort amit végig mérve megkapja a kalibrációs egyenest.
Az egyenest úgy tudod felrajzolni, hogy kiszámítod az oldatok koncentrációját
pl. 5cm3 törzsoldatot hígít 100cm3-re ez 20xos hígítás (100ml/5ml) szóval a koncentrációja 68,5/20=3,425
Ezt kell mindegyikre kiszámolni.
Majd ezeknek a koncentrációknak a függvényében ábrázolod az oldatok intenzitás értékeit. szóval az x tengelyen vannak a standard oldatok koncentrációi, az y tengelyen pedig az intenzitás értékek.
Ha excellel ábrázolsz akkor a pontokra illeszteni kell egy lineáris trendvonalat aminek az egyenletéből számolhatsz.
y=mx+b formában írja ki az excel az egyenletet ebből x=(y-b)/m ebben az esetben x=(43,8-b)/m ahol m a meredekség b a tengelymetszet.
Az egyenlet megoldása közvetlenül a feladat megoldását adja.
(Ha milliméter papíron ábrázolsz akkor grafikus úton is leolvasható kösd össze egyenessel a mért pontokat, és az Y tengelyen mérd fel a minta intenzitását és keresd meg az egyenesen és olvasd le a hozzá tartozó x koordinátát.)
( [link]
valamért nem lett jó a link
Nagyon koszonom hogy ennyire reszletesen leirtad es meg abrazoltad is! :-)
Excelbe meg nem tanultuk az abrazolasat sajna.
Viszont annyi hozzafuzni valom lenne hogy nem a KCl tomegkoncentraciojat hanem a kalium ionok tomegkoncentraciojat keri. Tehat a klorid ionok nem kellenek.
Nekem igy a mm papiros abrazolasnal jott ki a 4.49mg/kobdecis koncentracio.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!