Miért magasabb a méhek hangja mint a darazsaké?
Figyelt kérdés
Itt a háziméhre, és a hozzá hasonló méretű német és kecskedarazsakra gondolok. A darazsak szárnya keskenyebb, kisebb felületű, ezért gyorsabban kell mozogni nekik. Ha magasabb "fordulaton" járnak a kis "biorotorok", akkor magasabb hangot is kellene hallani. Azonban az említett darazsaknak egy kvarttal-kvinttel mélyebb a hangjuk. (és halkabb is, amit viszont indokol a keskenyebb szárny)2016. szept. 1. 11:12
1/3 anonim válasza:
Elsőre arra tippeltem, hogy nem az alaphangot hallod. Néha egészen nehéz fül után kitalálni mi az alaphang.
"A darazsak szárnya keskenyebb, kisebb felületű, ezért gyorsabban kell mozogni nekik" Ez nem biztos, hogy így van Az angol wiki (Bee) írja, hogy a méhek rendkívül gyorsan csapkodnak (230 Hz; gyorsabb, mint a muslinca). Ez pedig azért van, mert a többi rovarhoz képest nagyon kis szögben mozgatják a szárnyukat. El tudom képzelni, hogy a darazsak hosszabb úton mozgatják a szárnyukat, így jön ki a 170-190 hz.
2/3 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen a választ. nagyon logikus, érdekes és elgondolkodtató. :) szóval a szög a felelős érte, és darazsak szárnya nagyobb utat jár be. Méheké rövidebbet, így gyorsabban kell tekerni
2016. szept. 1. 21:20
3/3 anonim válasza:
Ne csak a szárnyból indulj ki. Ha megnézed a két állat testfelépítését, látni hogy a darázs félek nem annyira robusztusak mint a méhék. Úgy emlékszem a tudomány nem is tudja pontosan hogyan képesek repülni a méhek,mivel túl nagy a testük a szárnyukhoz képest, ez alapján pedig többet is kell verniük vele, szóval szerintem ezért magasabb a méhek hangja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!