Mi volt előbb a rizs vagy az ősember?
Ez mitől a tojás és a tyúk esete? Hol függ egyik a másiktól?
Valószínűleg rizs már jóval az ember megjelenése előtt is volt.
Értem én, mire akar kilyukadni az emberünk, csakhogy nem száz százalékosan hiteles és bizonyított véleményre alapoz. Egyes kutatók szerint a rizs mai formája olyan mértékben nemesített (hoppá, és másikak szerint a búza is), hogy az ehhez szükséges nemesítési idő messzebbre nyúlik a múltba, mint amilyen idősnek az emberi növénytermelést ismerjük, sőt, egyáltalán az embert.
De mint írtam, ezt a véleményt NEM osztja minden genetikus, biológus stb.
A vélemény nem eléggé megalapozott.
A rizs esetében nem tudom, de azt hiszem, a búzánál nincs meg a nemesítés előtti vad változat. Pontosabban gyaníthatóan az egy külön faj, nem simán fajta. Szóval egyes kutatók állítják, olyan régen lett kinemesítve, hogy már teljesen külön faj.
Ha ez igaz lenne, az megborítja az ember növénytermesztő kezdeteiről ma tudottakat, viszont nagy érvágás a kreásoknak, mert akkor igenis VAN olyan faj, amit már az ember hozott létre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!