Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha valaki visszaemlékszik...

Ha valaki visszaemlékszik arra, milyen volt gyereknek lenni, az el tudja képzelni, milyen volt ősembernek lenni?

Figyelt kérdés

Azt mondják a csimpánz egy 2 éves gyerek agykapacitását tudja elérni.

Akkor mondjuk a Homo Habilis ősember el tudta érni egy 5 évesét.

Ha valaki emlékszik rá, milyen szintű gondolkodásra volt képes 5 évesen, kb. olyan szintűre volt képes a Homo Habilis felnőttkorában?

2015. júl. 29. 22:59
 1/10 anonim ***** válasza:
70%
Nem. A Homo sapiens olyan volt, mint a mai Homo sapiens. Nem egy nyálcsorgató, ujjszopogató ungubungu kretén volt, ahogy elképzeled, hanem egy mai ember. Ugyanúgy gondolkodott, megpróbálta érteni a világot, megpróbált nyomot hagyni, mint mi. Persze a problémái mások voltak, mint nekünk, de ha me idecsöppenne egy ősember, simán megtanulhatna írni vagy mobllozni, mert az agya ugyanaz, mint nekünk.
2015. júl. 29. 23:31
 2/10 A kérdező kommentje:
Homo Habilisről és egyéb emberelődökről beszéltem, nem a Homo Sapiens Sapiens fajról több ezer éve. Arról tudom, hogy olyan okos volt, mint mi.
2015. júl. 30. 01:04
 3/10 Mojjo ***** válasza:
85%
Egyértelműen nem a válasz. Teljesen máshogy kellett gondolkodnia, mint egy 5 éves gyereknek. Bizonyos területeken fejlettebb, bizonyos területeken fejletlenebb gondolkodást mutathatott, de a lényeg, hogy totálban más, így nem összehasonlítható. Teljesen más feladatai vannak/voltak az életben maradáshoz egy felnőtt Homo habilisnek (második h kisbetű), mint egy 5 éves Homo sapiensnek, és ezekhez kell/kellett alkalmazkodnia az adott (egyed)fejlődési szitnen az agynak is.
2015. júl. 30. 09:02
 4/10 anonim ***** válasza:

"Azt mondják a csimpánz egy 2 éves gyerek agykapacitását tudja elérni."

Ezt nem tudom, ki mondta, mert egy 4 éves embergyerek szintjét tudja elérni.

A különböző előemberek nyilván ennél többet, de a lényeg: az elvont gondolkodás. Erre nem képes a többi állat, csak az ember.

2015. júl. 30. 09:53
 5/10 anonim ***** válasza:

Ezt nem elképzelni lehet, sem visszaemlékezni nem kell, mindössze megtanulni bizonyos emberi tulajdonságokat (biológia, történelem), és helyesen alkalmazni a természettörvényeket.

Éppen ezért, aki egy ősember, vagy előember képességeit egy mai ember akárhány éves korával akarja mérni, az semmit sem ért a gondolkodásról. A tudomány ilyen kijelentései mindössze arra valók, hogy az érdeklődő átlagembernek legyen némi fogalma az akkori ember gondolkodási lehetőségeiről. De aki ezt szó szerint értelmezi, és azon vitatkozik, hogy 4 vagy 5 éves gyermek szintjéről van-e szó, az alapvetően téved, és alapvetően tévesen képzeli el az egészet. Az ilyen hasonlatokat soha nem szabad szó szerint értelmezni. Éppen emiatt utál számos tudós példákat emlegetni. Abszolút biztos, hogy akadnak néhányan, akik nagy mellénnyel vonnak le tökéletesen hibás következtetéseket az ilyesmiből.

2015. júl. 30. 10:10
 6/10 anonim ***** válasza:
Lássuk mire gondoltál vagy miket csináltál 5 évesen. Játszottál a játékaiddal, mesét néztél a szüleiddel, korán feküdtél le aludni, csináltad azt amit a leginkább nem kéne. Igen, szinte látom magam előtt a kisautóval játszó Homo habilis-t. Szerintem nem tudod elképzelni az ősember gondolatmenetét, eleve, mekkora állatság ez, hogyan érthetnéd meg civilizált egyed ként egy egy civilizálatlan faj gondolkodását? Gyakran még a legközelebbi ismerőseidét is csak nehezen. Nem tudjuk még azt sem, hogy milyen szokásaik voltak, és ez csak 1 dolog a sok közül.
2015. júl. 30. 12:29
 7/10 anonim ***** válasza:

Azért nem egészen így néz ki a helyzet.

Ha egy ősember CSECSEMŐT idehoznánk, teljesen átlagos mai ember fejlődhetne belőle.

Ha egy felnőttet hoznánk, őt is meg lehetne tanítani sok mindenre - de lehet, hogy még a hangzóinkat sem tudná mind megtanulni. A csecsemők 2 és 6 HETES koruk között jegyzik meg az összes hangot az anyanyelvükből, és felejtenek el minden mást (még amit eredendően tudtak, azt is). A kisgyerek agya rettenetesen gyorsan és szinte kritika nélkül tanul meg mindent, amivel találkozik. Még a majomkölyök is sokkal kritikusabban áll a dolgokhoz, mint ő.

2015. júl. 30. 12:50
 8/10 A kérdező kommentje:
6-os, úgy értem a gondolkodást, hogy mennyire tud valaki logikusan gondolkodni és árnyaltan nézni dolgokat. Ha próbálok visszaemlékezni 5, de akár 12-13 éves koromra és nem azt nézem, hogy kisautóval játszok vagy ilyenek, hanem a tényleges gondolatmenetem milyen volt, egy világot sokkal inkább fekete-fehérben látó, logikus gondolkodásra kevésbé képes elmére emlékszem, ami mögött nyilvánvalóan egy kisebb és kevésbé összetett agy állt.
2015. júl. 30. 17:36
 9/10 anonim ***** válasza:

Ez még így sem olyan egyszerű, egyszerűen muszáj kitérni arra hogy mi volt számukra a fontos, ahhoz hogy megértsd hogyan gondolkodtak. Például a táplálék, tudták, hogy vadászniuk kell és el kell tartaniuk a törzset, vagy akármit. Ez már eleve ellentmondás. Hiába van alacsonyabb agyi érettsége ha bizonyos ösztönök erősebbek. Az agy, és a gondolkodás összetett dolgok, egy csomó dolog befolyásolja a gondolkodásod. Akárhogy nézed, egy 5 évesnek nincs akkora felelősségérzete, bátorsága, vadászösztöne, vagy bármije, mint egy ősembernek volt. Ahogy mondta egy előttem lévő is, vannak részek amikben fejlettebbek, és amikben fejletlenebbek voltak. #6 voltam.

U.I.: Ez csak mellékes, de én gyerekként inkább színesnek láttam a világot, és most látom inkább fekete-fehérben. Akkoriban még hittem mindenféle csodában, meg hasonlók, és olyan primitív és naív voltam hogy meg lehetett volna győzni bármiről. :D

2015. júl. 30. 21:26
 10/10 anonim ***** válasza:

A mára kihalt emberfélék (H. habilis, H. erectus, H. neanderthalensis, H. florensiensis, H. heidelbergensis) közelebb álltak hozzánk, mint bármilyen más faj amit ma ismerünk. Arról, hogy milyen volt az intellektusuk, gondolkodásmódjuk csak a fennmaradt tárgyi kulturájuk alapján tudunk valamicske elképzelést kialakítani. Ez pedig nagyon hiányos forrás.

Némelyikük nem feltétlenül volt kevésbé intelligens mint mi, legfeljebb a tárgyi tudása volt kisebb.

A H. sapiens sapiens egyedei között is vannak nagyon buták és meglehetősen okosak is. Ma is élnek olyan eldugott törzsek Dél-Amerikában, vagy Pápua Új Guineában akik lényegében kőkorszaki szinten élnek, mégis ugyanolyan öröklött képességeik vannak mint nekünk gazdag és képzett európaiaknak, sőt esetenként a nyelvi rendszereik és hitviláguk még sokkal összetettebb is, mint a miénk.

2015. szept. 5. 22:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!