Az ősemberek miért hagytak fel az ételek nyers fogyasztásával? Mikor kezdték el az ételeket megsütni, vagy megfőzni?
"Persze , biztos tudták az ősemberek, hogyha megsütik akkor erősebbek lesznek a szomszédoknál :D"
Nem biztos, hogy tudták. De só, bors nélkül próbáltál már húst sütni? Mindennek nevezném, csak nem ízletesnek. Viszont aki sült húst evett, kevésbé fáradt ki a "haverjainál", tovább tudott futni a ragadozó elől, vagy tovább tudta kergetni a nyulat, őzet, vagy több bogyót meg gyökeret bírt hazavinni a hátán a családjának, törzsének. Ezáltal nekik nagyobb esélyük volt jóllakni, életben maradni. Így pedig a sült húst evők lassan kiszorították a közös élettérből a nyers húst evőket, még ha akár nem is tudatosan. Ezt nevezik természetes szelekciónak.
"De só, bors nélkül próbáltál már húst sütni? Mindennek nevezném, csak nem ízletesnek."
És te ettél már nyers bölényhúst mondjuk?
Szerinted ahhoz képest mennyivel finomabb és könnyebben rágható/emészthető a főtt/sült hús?
"Viszont aki sült húst evett, kevésbé fáradt ki a "haverjainál", tovább tudott futni a ragadozó elől, vagy tovább tudta kergetni a nyulat, őzet, vagy több bogyót meg gyökeret bírt hazavinni a hátán a családjának, törzsének. Ezáltal nekik nagyobb esélyük volt jóllakni, életben maradni. Így pedig a sült húst evők lassan kiszorították a közös élettérből a nyers húst evőket, még ha akár nem is tudatosan. Ezt nevezik természetes szelekciónak."
Ez minden, csak nem természetes szelekció.
Egyrészt a sült hús evés nem egy örökölt tulajdonság, hanem tanult, semmilyen hatással nincs rá a szelekció.
Másrészt, mint az elég egyértelmű és íze és emészthetősége miatt kezdték el így enni őseink, nem azért, mert így 10 perccel tovább tudott futni. Biztos így van, de csak ezért nem ették volna, és mint már megbeszéltük a szelekció sem hat rá.
Kicsit gondolkodjatok már mielőtt leírtok ilyen baromságokat.
"És te ettél már nyers bölényhúst mondjuk?
Szerinted ahhoz képest mennyivel finomabb és könnyebben rágható/emészthető a főtt/sült hús? "
Na látod csak, erre már egy ősember is rá tudott jönni.
"Egyrészt a sült hús evés nem egy örökölt tulajdonság, hanem tanut, semmilyen hatással nincs rá a szelekció."
Nem a sülthús-evésre van hatással a természetes szelekció, hanem a sülthús-evés volt hatással az ősemberek természetes szelekciójára. Amely törzs rájött, hogy a húst meg lehet sütni, és ezt meg is tette, annak több esélye volt a túlélésre, mint azoknak a törzseknek, akik csak nyers húst voltak hajlandóak enni.
"Másrészt, mint az elég egyértelmű és íze és emészthetősége miatt kezdték el így enni őseink, nem azért, mert így 10 perccel tovább tudott futni."
Elsősorban az emészthetőség volt a lényeg, nem pedig az íz. A sült/főtt hús emésztése sokkal kisebb energiabefektetést igényel mint a nyers hús megemésztése, vagyis adott húsmennyiség megemésztése során sokkal kevesebb az energiaveszteség (hulladék-energia) ha megsütve eszed meg, mintha nyersen ennéd meg. Ez pedig azt jelenti, hogy több energiát tudsz egyéb dolgokra fordítani a sült/főtt hús fogyasztását követően, tehát nagyobb esélyed lesz az életben maradásra. Az íz az másodlagos volt akkoriban, fűszerek és többnyire köret hiányában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!