Van annak objektív alapja, hogy a sárga szín világosabb, mint a kék vagy a piros?
A sötét okker sárga sötétebb mint a rikító "neonkék".
Az élénk citromsárga világosabb mint a sötétkék, ami majdnem fekete.
van, a sárga több fényt ver vissza, és kevesebbet nyel el, mint a kék.
Vegyél fel fekete pólót, menj ki a napra, majd próbáld meg ugyanezt fehér pólóban, és érezni fogod, hogy melyikben van jobban meleged.
természetesen az emberi érzékelésre gondoltam, nem a számítástechnikára
az emberi érzékelés persze szubjektív, de éppen azt kérdezem, hogy objektíve ez megérthető-e?
sajnos nem olvastam a válaszok között olyant, ami felvilágosítana ezügyben
az elnyelt fény az jól hangzik, csak kérdés, hogy milyen spektrumból
Hát mivel a Nap a teljes spektrumban sugároz, ezért a teljes spektrumból.
De ez mindegy is, hiszen az ember csak a spektrum látható részét látja (innen is kapta ez a spektrum-intervallum a "látható fény" nevet).Tehát akármekkora spektrum-részt is vizsgálsz, számodra csak a 390-750 nm közötti hullámhosszú tartomány lesz az érdekes ilyen szempontból.
"a kék és piros közül a sárgát látod leg fényesebben."
Szerintem nagyvonalúan elsiklottatok egy igen lényeges dolog fölött: A fény intenzitásától is függ, ahogy arra próbáltam az imént már "rávilágítani"!
Hali.
Lehet objektíven mérni:
Fogsz 3 különböző papírlapot (sárga, kék, piros), egy fehér fényt kibocsátó fényforrást pl. LED, és egy fehér fényre érzékeny optikai szenzort (lehet egy sima foto-ellenálás is), valamint egy kis darab fekete kartont.
A ledet és a szenzort egymás mellé rakod a fekete kartonnal elválasztva (azért hogy, a led közvetlen ne világítson bele a szenzorba
Lleméred a szenzor értékét kikapcsol leddel (ez lesz a referencia, vagy egy teljesen fehér vagy teljesen fekete lapon végzed el az első mérést, referenciának ez is jó)
Fogod az egyik színes papírlapot, és berakod a szenzor elé x távolságra és bekapcsolod a ledet. Bekapcsolás után ismét leméred a szenzor értékét (a referencia és a mért érték közti különbség lesz az adatod) ezt megismétled a másik két színes papírlappal is, ugyan olyan távolságok és szögek mellett persze. A fényesebb az lesz amelyiknél nagyobb lesz az eltérés a referenciához képest.
(Lehetőleg egy teljesen besötétített szobában csináld hogy, minimalizáld a külső fény okozta mérési hibát)
Fényesebbnek azt látod amiről több fény verődik vissza a szemedbe (a fenti kísérletben a szenzorra)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!