Elvileg megláthatjuk valamikor a Nagy Bumm-ot egy távolra tekintő űrtávcsővel?
Ugye a Hubble űrtávcsővel is készítettek olyan képeket, amik a korai univerzumról készültek.Ráirányították az űr egy sötét részére, olyan távoli galaxisokra, amik több milliárd fényévre találhatók.
Erre gondolok:
Ha ilyen mélyen a múltba láthatunk, akkor bizonyíthatóvá is válna a Nagy Bumm elmélet,nem?
Ne keverjük a dolgokat.
Egy galaxis, ami pár millió évvel a Nagy Bumm után keletkezett - majdnem pont úgy néz ki, mint egy mai galaxis. Nincs benne fém, csak alacsony rendszámú elemek, mert még nem volt addig szupernova - ilyen különbségek vannak.
Maga a Nagy Bumm viszont nem látható - ez 100%
Azért, mert akkor még a világ nem volt átlátszó: ami foton keletkezett, az el is nyelődött rögtön.
Amikor - a robbanás után nagyon hamar - átlátszó lett, akkor viszont már több fényév volt a nagysága. Ezzel együtt EZT már láthatod: ezt hívják ma háttérsugárzásnak. Már számolgatják belőle az ősrobbanás formáját. Persze nagy meglepetés nem lesz, mert gömb volt - inkább az apróbb eltéréseket próbálják felmérni: mert ami ott apró eltérés volt, azt ma úgy hívják, hogy galaxiscsoport.
Köszönöm a válaszokat, ebbe így bele sem gondoltam még. Érdekes nagyon, amit írtok, fel is pontoztalak titeket. :)
Csak tényleg szoktam ezeken elmélkedni lány létemre. :) Nagyon érdekel a csillagászat, minden ami ezzel kapcsolatos. Olyan jó lenne, ha már részletesen láthatnánk egy csillagot, exobolygót, távoli naprendszert, de sajnos még ott nem tart a technika és lehet, hogy az én életem során még nem is jutunk el odáig. :(
"Olyan jó lenne, ha már részletesen láthatnánk egy csillagot, exobolygót, távoli naprendszert, de sajnos még ott nem tart a technika és lehet, hogy az én életem során még nem is jutunk el odáig. :("
Nana!
Most csináltak olyat, hogy egy óriástávcsövet leszűkítettek másfél méteresre - és úgy is meg tudtak nézni vele egy exobolygót. Ennek azért van jelentősége, mert az űrbe nehéz felvinni óriástávcsövet.
Exobolyó légkörét már régebben elemezték. Nem a napjáét - az már nagyon régen megvan. Azt nézték meg, hogy a golygónak milyen levegője van.
Nagyon fiatalnak tűnsz te még... szerintem meglepődnél, ha megtudnád, mennyivel fog előrébb tartani csak ebben a tudomány akár 10 év múlva.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!