Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Elvileg megláthatjuk valamikor...

Elvileg megláthatjuk valamikor a Nagy Bumm-ot egy távolra tekintő űrtávcsővel?

Figyelt kérdés

Ugye a Hubble űrtávcsővel is készítettek olyan képeket, amik a korai univerzumról készültek.Ráirányították az űr egy sötét részére, olyan távoli galaxisokra, amik több milliárd fényévre találhatók.

Erre gondolok:

[link]

Ha ilyen mélyen a múltba láthatunk, akkor bizonyíthatóvá is válna a Nagy Bumm elmélet,nem?

2010. ápr. 19. 19:52
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Ne keverjük a dolgokat.

Egy galaxis, ami pár millió évvel a Nagy Bumm után keletkezett - majdnem pont úgy néz ki, mint egy mai galaxis. Nincs benne fém, csak alacsony rendszámú elemek, mert még nem volt addig szupernova - ilyen különbségek vannak.

Maga a Nagy Bumm viszont nem látható - ez 100%

Azért, mert akkor még a világ nem volt átlátszó: ami foton keletkezett, az el is nyelődött rögtön.

Amikor - a robbanás után nagyon hamar - átlátszó lett, akkor viszont már több fényév volt a nagysága. Ezzel együtt EZT már láthatod: ezt hívják ma háttérsugárzásnak. Már számolgatják belőle az ősrobbanás formáját. Persze nagy meglepetés nem lesz, mert gömb volt - inkább az apróbb eltéréseket próbálják felmérni: mert ami ott apró eltérés volt, azt ma úgy hívják, hogy galaxiscsoport.

2010. ápr. 19. 20:53
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
...ha meg az alakjára vagy kíváncsi: az hasonló, mintha szappanhabot fújnál fel: pont olyan buborékos. A "falak" azok a galaxishalmazok - közöttük meg óriási, elképzelhetetlenül hatalmas üres területek vannak. Ez amiatt történt így, mert amikor egyetlen pontból kirobbant az összes anyag, akkor ugye nagyjából minden mindentől egyformán távolodott, mint egy közönséges bombánál is. Csakhogy már ekkor érvényesültek a kvantumos ingadozások: tehát egyes atomok pályája egy kicsit elferdült. Emiatt viszont amelyik atomok közeledtek egymáshoz, azok a gravitáció miatt egyre jobban közeledtek - a kezdetben egyenletes anyagból így alakult ki a mai, buborékos szerkezet. Pont úgy tapadt össze minden, ahogy ma a szappanhab összetapad, ha felfújod.
2010. ápr. 19. 21:01
 3/6 anonim ***** válasza:
Pont nem úgy mint egy közönséges bombánál, hanem exponenciálisan növekvő, ezen kívül amúgy jó amit írtál:)
2010. ápr. 19. 22:19
 4/6 anonim ***** válasza:
Gyakorlatilag is látják a rádiótávcsövek. Ez a háttérsugárzás, Penzias és Wilson fedezték fel. A hullámhossza mára megnőtt, jelenleg kb.2.7 Kelvines hősugárzás tartományába esik.
2010. ápr. 20. 01:31
 5/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, ebbe így bele sem gondoltam még. Érdekes nagyon, amit írtok, fel is pontoztalak titeket. :)

Csak tényleg szoktam ezeken elmélkedni lány létemre. :) Nagyon érdekel a csillagászat, minden ami ezzel kapcsolatos. Olyan jó lenne, ha már részletesen láthatnánk egy csillagot, exobolygót, távoli naprendszert, de sajnos még ott nem tart a technika és lehet, hogy az én életem során még nem is jutunk el odáig. :(

2010. ápr. 20. 17:56
 6/6 anonim ***** válasza:

"Olyan jó lenne, ha már részletesen láthatnánk egy csillagot, exobolygót, távoli naprendszert, de sajnos még ott nem tart a technika és lehet, hogy az én életem során még nem is jutunk el odáig. :("

Nana!

Most csináltak olyat, hogy egy óriástávcsövet leszűkítettek másfél méteresre - és úgy is meg tudtak nézni vele egy exobolygót. Ennek azért van jelentősége, mert az űrbe nehéz felvinni óriástávcsövet.

Exobolyó légkörét már régebben elemezték. Nem a napjáét - az már nagyon régen megvan. Azt nézték meg, hogy a golygónak milyen levegője van.

Nagyon fiatalnak tűnsz te még... szerintem meglepődnél, ha megtudnád, mennyivel fog előrébb tartani csak ebben a tudomány akár 10 év múlva.

2010. ápr. 20. 20:50

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!