Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen típusú gombák lehetnek...

Milyen típusú gombák lehetnek ezek?

Figyelt kérdés

Lefényképeztem pár gombát az erdőben. Megpróbáltam úgy lefényképezni, hogy a törzsük is látszódjon.

első:

[link]

[link]

[link]

második:

[link]

[link]

harmadik:

[link]

[link]

negyedik:

[link]

[link]

ötödik:

[link]

[link]

Vagy esetleg tudtok ajánlani egy igazán jó gombahatározót ehhez?

2016. aug. 15. 13:16
 1/7 anonim ***** válasza:
46%
1,5 passz, de nem tűnnek ehetőnek, a 2 talán császárgalóca, 3,4 pedig őzláb lehet. De az a tuti, ha bevizsgáltatod, minden nagyobb városban van ilyen szakember
2016. aug. 15. 13:57
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

A fának van törzse, a gombáknak tönkje van.

A lemezek is meghatározó bélyegek, az elsőn nem látni.

1 valószínű csiperke (ezek között is sok mérgező van)

2 valószínű galambgomba (a piros galambgombák nem ehetők)

3 valószínű gyökeres fülőke (ehető, a kalapja, de minek.)

4 őzlábnak tűnik, de még a galóca sem kizárt. bocskora, gallérja is határozóbélyeg lenne.

5 valamilyen tejelőgomba (talán valami rizike), na ezeknél még a gyűjtési hely is határozó.

Gyűjtött gombát csak szakellenőr átvizsgálása után egyél!

2016. aug. 15. 15:48
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen. Nem akartam őket megenni, mert nagyon kevés volt belőlük a talált helyen. Ilyen 1-2 darab.
2016. aug. 15. 18:54
 4/7 EagleHUN ***** válasza:

2-es írt jókat:

"1 valószínű csiperke (ezek között is sok mérgező van)"

Ha megkapartad volna és besárgul akkor tuti mérgező (karbolszagú csiperke).

"2 valószínű galambgomba (a piros galambgombák nem ehetők)"

Valóban galambgomba vereshátú vagy hánytató, de sok az ehető galambgomba piroshátú is! A képen látható nem mérgező legfeljebb a nem ehető kategóriában van sorolva! Viszont az egyetlen módszer ennek megállípítására ha belecsíp az ember a lemezeibe és megkóstolja ott helyben, ha kicsit csípős az még nem baj. Nem lehet tőle hányni, csak a neve ilyen, legfeljebb kevesebb borsot használok. :) (Gombaviszgálótól tanult/ellesett módszer!)

Érzékeny gyomrúaknak megárthat megjegyzéssel szerepel a gombászkönyvekben!

"3 valószínű gyökeres fülőke (ehető, a kalapja, de minek.)"

Passz ilyeneket nem szedek le sem, pont azért amit kettes ír (de minek). :)

"4 őzlábnak tűnik, de még a galóca sem kizárt. bocskora, gallérja is határozóbélyeg lenne."

Jól mondja 2-es őzlábféle, (viszont hiányzik a gallérja, ami elmozdulhat ha jóféle) a kalapja nem stimmel, vagy nagyon szétázott példány vagy nem túl gyakori alfaj lehetett.

(Akár ehető is lehetett...de így nem megállapítható)

Galóca kizárt a tönkjéhez nem nőttek hozzá a lemezek hanem elállóak.

"5 valamilyen tejelőgomba (talán valami rizike), na ezeknél még a gyűjtési hely is határozó."

Jól mondja 2-es.

"Gyűjtött gombát csak szakellenőr átvizsgálása után egyél!"

Na ez meg abszolút így van. Én már évek óta gombászom és eleinte mindent elvittem, de előbb megpróbáltam meghatározni könyvből internetről.

Így tanultam meg.

Ma már ritkán viszem el gombavizsgálóhoz, a bevett helyeimen a megfelelő időben az ismert gombákat szedem csak le (sok év járkálás! és tapasztalat után!).

De ha bármelyikkel kapcsolatban a legkisebb kétségem merül fel azonnal kidobom! Nem számít mennyit talpaltál érte az életed fontosabb, nem szabad "szívbajosnak" lenni ezzel kapcsolatban!

2016. aug. 16. 10:39
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Igen, van piros galambgomba ami ehető, de nem akartam túlbonyolítani.

Kaptam már vissza piros galambgombát a gombavizsgálótól, hogy nem mérgező, de kicsit csípős.

Ha nem zavar, hogy kicsit csípős, akkor megehetem. Sok más gomba mellett a gombapörköltben eltűnt.

2016. aug. 16. 11:17
 6/7 A kérdező kommentje:
Értem. Köszönöm szépen. Amúgy azért nem kapargattam meg őket, mert úgy voltam vele, ha mérgező jobb nem összefogdosni. Csak épp hogy hozzáértem, hogy normális képet készítsek róluk.
2016. aug. 17. 15:52
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
Nyugodtan megfoghatod, bőrön keresztül nem fogsz megmérgeződni.
2016. aug. 17. 16:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!