Hogyan lehet olyan Fibonacci-számot találni, amelyik relatíve közel van egy másiknak a négyzetéhez?
1 < Fib[m] < Fib[n] és
| Fib[n]/Fib[m]^2 - 1 | < eps, mondjuk eps=0.01 vagy még kisebb
Minek a négyzetéhez ? Milyen másik ?
Ne haragudj, de a Fibonacci számok egész számok, így a környezeted definíciója ( epszilon környezet 0,01) teljesen értelmezhetetlen, még akkor is ha csak egy olyan számot keresünk, amihez nagyon közel van a valós számok halmazán belül egy négyzetszám, ugyanis a négyzetszámok egész számok...
Hogyan lehet olyan Fibonacci-számot találni, amelyik relatíve közel van egy MÁSIK FIBONACCI-SZÁM négyzetéhez?
Pl.: a 8 egy Fibonacci-szám, de nincs Fibonacci-szám 8^2=64 "közelében": 55 < 64 < 89
55/64~0.86 azaz eps=|0.86-1|=0.14
jaaa így már értem, így konkrét
Hát tudsz programozni ? :)
sorok esetében igazán nehéz ezt belátni ( mivel a végtelenbe tartanak, ráadásul elég komplex a probléma )
Első ízben formálni kéne a problémát...
Nem vagyok matematikus és vannak nálam is problémák , de nehéz leírni azt, hogy két szám viszonya ne egy 30 ismeretlenes kifejezés legyen.
Négyzetszámokat könnyű struktúrálni kanonikus alakban , mivel ezen felbontásban látszódik, hogy négyzetes ...
De a fibonaccinál nem tudom, hogyan tudnám megfogni a tetszőleges számot, így nehéz bármilyen bizonyítást találni nekem.
Amit írtam az indirekt bizonyítás lenne , feltételezed, hogy valami nincs és amikor találsz egy ellenpéldát akkor cáfoltad a feltételezést.
Amit viszont itt használni kéne az az teljes indukció . És itt vissza is tértünk az alapvető problémánkhoz, miszerint elég nehezen tudom formalizálni a két dolgot...
Persze lehetséges, hogy ezzel a susnyásba vittelek be ...
Talán még olyan megoldás lehetne, hogy általánásoítani próbálod a Fib számokat
De vedd készpénznek, amit mondok, nem vagyok matematikus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!