Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan lehet olyan Fibonacci-s...

Hogyan lehet olyan Fibonacci-számot találni, amelyik relatíve közel van egy másiknak a négyzetéhez?

Figyelt kérdés

1 < Fib[m] < Fib[n] és

| Fib[n]/Fib[m]^2 - 1 | < eps, mondjuk eps=0.01 vagy még kisebb

2016. aug. 12. 15:56
1 2
 1/11 anonim válasza:

Minek a négyzetéhez ? Milyen másik ?

Ne haragudj, de a Fibonacci számok egész számok, így a környezeted definíciója ( epszilon környezet 0,01) teljesen értelmezhetetlen, még akkor is ha csak egy olyan számot keresünk, amihez nagyon közel van a valós számok halmazán belül egy négyzetszám, ugyanis a négyzetszámok egész számok...

2016. aug. 27. 10:32
 2/11 A kérdező kommentje:

Hogyan lehet olyan Fibonacci-számot találni, amelyik relatíve közel van egy MÁSIK FIBONACCI-SZÁM négyzetéhez?

Pl.: a 8 egy Fibonacci-szám, de nincs Fibonacci-szám 8^2=64 "közelében": 55 < 64 < 89

55/64~0.86 azaz eps=|0.86-1|=0.14

2016. aug. 27. 15:25
 3/11 anonim válasza:

jaaa így már értem, így konkrét

Hát tudsz programozni ? :)

2016. aug. 27. 15:45
 4/11 anonim válasza:
Konkrétan leprogramozod a fibonacci számsort , illetve ezzel együtt generálsz egy négyzetszámos témát is , egyiket és másikat is lemented egy tömbben , vagy listában, attól függ meddig akarsz elmenni a tárolásban, majd utána összeveted őket
2016. aug. 27. 15:48
 5/11 A kérdező kommentje:
Ja, ja, ... de nincs!!! Nem találtam ilyet.
2016. aug. 28. 00:28
 6/11 anonim válasza:
Habár a bizonyíték hiánya nem a hiány bizonyítéka, de lehetséges, hogy nem létezik ilyen.
2016. aug. 28. 09:38
 7/11 A kérdező kommentje:
Bizonyítanád, hogy nem létezik ilyen? Biztosan nem olyan nehéz, de hogy kell?
2016. aug. 28. 12:36
 8/11 anonim válasza:

sorok esetében igazán nehéz ezt belátni ( mivel a végtelenbe tartanak, ráadásul elég komplex a probléma )

Első ízben formálni kéne a problémát...

Nem vagyok matematikus és vannak nálam is problémák , de nehéz leírni azt, hogy két szám viszonya ne egy 30 ismeretlenes kifejezés legyen.

Négyzetszámokat könnyű struktúrálni kanonikus alakban , mivel ezen felbontásban látszódik, hogy négyzetes ...

De a fibonaccinál nem tudom, hogyan tudnám megfogni a tetszőleges számot, így nehéz bármilyen bizonyítást találni nekem.

Amit írtam az indirekt bizonyítás lenne , feltételezed, hogy valami nincs és amikor találsz egy ellenpéldát akkor cáfoltad a feltételezést.

Amit viszont itt használni kéne az az teljes indukció . És itt vissza is tértünk az alapvető problémánkhoz, miszerint elég nehezen tudom formalizálni a két dolgot...

Persze lehetséges, hogy ezzel a susnyásba vittelek be ...

Talán még olyan megoldás lehetne, hogy általánásoítani próbálod a Fib számokat

De vedd készpénznek, amit mondok, nem vagyok matematikus.

2016. aug. 28. 13:43
 9/11 A kérdező kommentje:
Már megvan!
2016. aug. 28. 23:35
 10/11 anonim válasza:
ÉS beavatsz ? Eléggé felcsigáztál :) Hogyan oldottad meg ?
2016. aug. 29. 01:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!