Biztonságos a csávázás vagy nem?
A kémiailag csávázott vetőmagok károsa az egészségre nézve vagy helyes alkalmazás mellett veszélytelen eljárás?
Szükséges?
Ha valaki otthon fog fel magának magokat és azt ültetni el mekkora hátrányban van?
Nyilván a csávázott magok nem emberi fogyasztásra vannak, hanem elvetésre. Maga a növény nem hiszem, hogy tartalmazni fogja a csávázószert.
Természetesen a saját termésedből is visszavetheted a legjobb minőségű magokat, akkor jársz legjobban. A bolti magok tenyésztelepekről származnak, elég kényesek egy házi maghoz képest, amelyik generációk (évek) óta szabadföldi körülményekhez van szokva.
A csávázott magtól semmi bajod nem lesz, ha nem eszed meg. A magból növő növény termésében már nincs jelen a csávázószer.
A kerti magjaid nincsenek nagy hátrányban. Hacsak nincs pocok vagy nyúl a kertedben, bár a nyúl rohadt okos, megeszi a csíranövényt, a maghéjat pedig meghagyja. Viszont a mag visszavetése nem mindig előnyös, főleg, ha elsőre F1 hibridet vetettél. Ezeknek a magjaiból nem fognak egyenletes minőségű növények fejlődni. Igaz, ez kis kertben nem nagy gond, de én nem szeretem az elfajzott, fél kilós sárga paradicsomot például. Csak a csípős paprika és a tök magját vetem vissza.
Dehogy van. A csávázószer a mag felszínére kerül és ott is marad. Idővel lebomlik, lehet, hogy pont két hónap alatt, ezt nem tudom. De gondolj bele, hogy melyik növényt esszük meg a vetésétől számított 2 hónapon belül? Nem sokat, és csávázni a szántőföldre szánt magokat szokás.
Plussz, ha benne is lenne a növénybe a csávázószer, mit gondolsz, hányszorosára hígul, mire a növény kifejlődik?
Mondasz valamit.
De házi kertben vetett zöldségmagok is csávázottak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!