Van valami különbség a brekegés és a kuruttyolás között?
Olyasmire gondolok, hogy bizonyos békafajták brekegnek, mások meg kuruttyolnak?
Vagy csak egyszerű szinonímáról, vidékektől függő szavakról van szó?
Köszönöm, nem is értem, miért nem gondoltam erre én is!
Tehát úgy gondolod, hogy különböző hangot ad ki ugyanaz a béka, pl. ha éhes vagy ha "szerelmes"?
Kifejtenéd, ha tudod a választ?
A különböző békafajok tényleg különböző hangúak (például az unkák neve erre is utal). Emellett könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy egy faj többféle hangot is kiadhat (de erről nem tudok, és tudtommal a békák csak a párkereséshez használják hangjukat).
Ugyanakkor a köznyelvben a két kifejezés biztos szinonima, és é a szaknyelvben sem tudok róla, hogy ezeket különböző hangok jelzésére használnák (de a témában nem nagyon vagyok otthon).
Eszerint tehát, ha egy fordításban nem akarok ismételni, írhatom úgy, hogy a levelibékák kuruttyolnak és a varangyok brekegnek vagy fordítva?
Egyáltalán: ugyanolyan hangot ad ki a béka és a varangy?
Igazán nem vagyok képben a kétéltűek "beszélgetésformáját" illetően... :-(
Na és?
Tudjuk, hogy hangutánzó-szerű szavak.
Hol itt a válasz a kérdésre, már ne is haragudj?
öreg béka kuruttyol fiatal brekeg
volt ilyesmi mondóka régen
Hát ha egy szó hangutánzó akkor az azt jelenti , hogy úgy hallod mintha a béka azt mondaná hogy kurutty-kurutty.
Tehát ha ezt mondja akkor nem keverhető össze a brekegéssel vagy fordítva. Ilyen egyszerű.
Kuruttyoláskor párzásra hívják fel a figyelmet,ha baj közeleg hangosan,ha nincs baj halkan brekegnek.Én így vettem észre.
..de minden békafaj más hangú,van amelyik trillázik.
Horgászatkor mindig őket hallgatom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!