A neandervölyi volt a tökéletes faj, az árja?
16# ezt hol olvastad? Én úgy tudom,csak 4%.
20# érdemes hangsúlyozni,hogy kitalált :)
A homo sapiensnek csak annyi előnye volt,hogy hasznosította tüzet,de ettől még nem volt barbár a neandervölgyi.
Már a Homo Heidelbergensis is ismerte a tüzet, többszázezer évvel a neandervölgyi és a Sapiens kialakulása előtt.
A neandervölgyi viselkedését pedig a régészeti maradványokból és a mai emberszabású majmok (elsősorban a csimpánzok mai emberrel vegyített viselkedéséből spekuláltam)
Megpróbálom szemléltetni hogy ez mennyire soknak is számít.
Vegyük példának a te jelenlegi génkészleted. A gyerekek értelem szerűen csak az egyes szülők génjeinek a felét tudják örökölni. Így tehát a génjeid öröklése a következőképp néz ki:
A gyerekeid:
100 / 2^1 = 50, azaz 50%-ot örökölnek
Az unokáid:
100 / 2^2 = 25
Az dédunokáid:
100 / 2^3 = 12,5
Az ükunokáid:
100 / 2^4 = 6,25
5. generáció:
100 / 2^5 = 3,125
Tehát a 4% is már annyira magasnak számít hogy akár egy 100% neandervölgyi is lehetne egy üknagyapja vagy üknagyanyja azokban a populációkban mindenkinek.
A génkészleted egyébként nem egyformán öröklődik minden egyes utódodban, így az ükonokáid közt lesznek, akik csak a génjeid 1%-ét öröklik, míg mások akár a 10%-át is. És mivel lehet a családod nem fog 5 generáción keresztül 1 gyerekes családmodellt követni, ezért sokkal több génedet őriznek meg együtt, összesen, mint amennyivel egyenként rendelkezni fognak. Meglehet az arány eléri majd azt a 30%-ot is, amit a neandervölgyieknek sikerült továbbörökíteni.
Nem áll rendelkezésre elég infó. Ha kihalt, akkor nyilván nem volt tökéletes. Ha asszimilálódott, akkor pedig voltak olyan előnyei a Homo Sapiens közösségeknek, amiért megérte beolvadni közéjük, azaz ez is ellent mond a tökéletességnek - ha van értelme egyáltalán erről beszélni.
Ez olyan dolog, hogy egy kiváló programozó a lovag-kor elitjében semmit nem érne, viszont egy kiváló lovag sem érne semmit az IT iparban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!