Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen gyorsan tágul az űr?

Adamka1119 kérdése:

Milyen gyorsan tágul az űr?

Figyelt kérdés
2016. júl. 22. 08:41
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Chuck Norris elszamolt a vegtelenig ketszer egyszer oda egyszer meg vissza :D
2016. júl. 22. 15:28
 12/21 Mojjo ***** válasza:
91%
@10: okok, persze, de áruld már el, hogy honnan jött neked az a végtelen sebességes válasz :) Kannásbor, vagy mi?
2016. júl. 22. 16:10
 13/21 anonim ***** válasza:

"Az űr az üres tér, az nem tud tágulni. Az ismert világegyetem tud tágulni, az pedig egyre gyorsuló ütemben."

Ezzel két probléma van.

1) Attól, hogy a tér üres, még tud tágulni.

2) A Világegyetem nem üres. Tudtommal tele van galaxisokkal, azok pedig csillagokkal, bolygókkal, meg mindenféle egyéb objektumokkal. A megfigyelések alapján pedig a galaxisok egyre gyorsuló ütemben távolodnak egymástól.

"Egyre gyorsabban. Pár évmillió mulva eléri a végtelen sebességet"

Végtelen sebesség nem létezik. Elméletben sem. A végtelen egy matematikai fogalom, a valóságban nem létezik. Természetesen a tér tágulása lehet gyorsabb a fénysebességnél (ez a sebességkorlát magára a térre nem vonatkozik, csak a tér-időben létező dolgokra), de végtelen sosem. Legfeljebb azt lehet mondani, hogy konvergál a végtelenhez. Bár azt a kérdést már fel se merem tenni, hogyha végtelen sebességgel tágulna a Világegyetem, akkor hogy mérnéd meg a tágulás mértékét? Hát ez az, hogy sehogy... Ha pedig nem tudod lemérni, akkor onnantól kezdve a felvetés is értelmetlen. De megnyugtatlak: nem fogja elérni, mivel végtelen nem létezik.

A másik probléma, hogy azért pár millió év múlva még nem lesz egyáltalán vészes a helyzet sőt. Jó pár milliárd, vagy inkább százmilliárd évig még nem kell tartani az Univerzum halálától.

"Az ősrobbanásra semmilyen bizonyíték sincs a világegyetem tágulására sincs, csak azért fogadták el a tudósok, hogy ne keressétek Istent. És bejött nekik -.-"

Az ősrobbanásra számos bizonyíték van, csak ugye ehhez olvasni is kéne a forrásokat, nem csak csapkodni. A tudósok többsége, akik kidolgozták a modern fizikát (lefektették az alapjait), vallásos volt. A tudományos munkásság nem zárja ki a vallásosságot. Számos vallásos tudós van a mai napig. A szekularizáció is csak Európában érvényesül, az USA-ban például nem, de az is kérdéses, hogy lehet-e egyáltalán szekularizációról beszélni. Ebbe jobban nem megyek bele, mert ez már egy másik tudomány területének kérdése, nem a fizikáé...

2016. júl. 22. 16:36
 14/21 anonim ***** válasza:
Valóban, mivel nem ismerjük az univerzum eredeti középpontját, ezt szerintem nem lehet megmondani. (Bár a mozgásokból ki lehetne számítani, gondolnám én laikus.) Ráadásul állítólag a látható univerzum mérete kutya füle az univerzum méretéhez képest. De azt látjuk, hogy pl. tőlünk milyen gyorsan távolodik valami. Állítólag pár billió év múlva már csak a saját szuperhalmazunk fénye ér el minket, az viszont összezsugorodik, mert vonzza egymást.
2016. júl. 30. 10:32
 15/21 Mojjo ***** válasza:
@14: nincs semmilyen eredeti középpont. Az ősrobbanás nem egy hagyományos robbanás, amiben valami középponttól távolodva szóródik szét az anyag. Esetünkben nem az anyagok a térben való szétszóródásáról, hanem a tér tágulásáról van szó, ami mindenhol egyszerre ment és megy végbe, mindenféle középpont nélkül.
2016. júl. 30. 12:43
 16/21 anonim ***** válasza:
Pedig mindig azt mondják, hogy robbanás volt, hogy az elején, x idő után akkora volt az univerzum, mint egy labda, kb. gömb alakú. A legelején meg talán kisebb, mint egy atom. Azt mondjuk nem értem, hogy tágulhat a tér anyag nélkül, azt sem, mi az a tér. (És mi volt/van a téren kívül? A semmi? A nem létező?)
2016. júl. 30. 15:34
 17/21 Mojjo ***** válasza:
A "robbanás" szó egy puszta hasonlat (amit ráadásul leginkább csak magyar nyelven szokás a nagy bummra húzni). Mind az általad említett méretek, mind a forma a _látható_ világegyetemre vonatkozik. A látható világegyetem értelmszerű okokból természetesen egy kb 13,8 milliárd fényév látszólagos sugarú (és kb 45 milliárd fényév valós sugarú) gömb, ami, ahogy visszatekerjük az idő kerekét, egyre kisebb és kisebb volt. A teljes univerzum valós méreteit nem ismerjük - könnyen lehet, hogy végtelen.
2016. júl. 30. 15:53
 18/21 anonim ***** válasza:
Azt mondjuk nem értem, miért nem tudják megsaccolni az eredeti kiindulási pontot, ha ismerik a mozgásokat, pontosan ismerik a galaxiscsoportok, szuperhalmazok mozgását. Hiszen ismerik az időt, a sebességet és a tömeget, ill. a gyorsulást.
2016. júl. 30. 16:12
 19/21 Mojjo ***** válasza:

@18: már leírtam neked egyszer... Azértt, mert nem létezik ilyen pont. Vagy még inkább, mert a világegyetem összes pontja egyszerre a kiindulási pont.

Képzeld el, hogy van egy lufi. Ha elkezdjük fújni a lufit, a felületének minden pontja távolodni fog mindegyik másik ponttól. A világegyetemünk pont így tágul. Namost ha ezt a lufit nem egy nagy kiterjedt, löttyedt valamivé, hanem egyetlen pici ponttá lehetne leereszteni, akkor lenne hasonlatos a helyzet a világegyetem kezdetéhez. Láthatod, hogy a lufi egyetlen része sem jelölhető ki a tágulás kezdőpontjaként, a teljes felülete egyszerre zsugorodik egyetlen ponttá. Ha visszakövetjük a világegyetem tágulását, ugyanez a helyzet. Nincs egy kijelölhető hely, hogy na ez a tágulás középpontja.

2016. júl. 30. 16:48
 20/21 Lebannen válasza:

Kedves Mojjo.

A lufis hasonlattal éppen a középpont létezését bizonyítod. Ha visszafelé gondolva zsugorítjuk a lufit, akkor a 0 pillanatban a lufi egy pontban van. Ez a középpont. Persze értem, hogy a te modelled szerint a világ a lufi 2 dimenziós felülete. Ebben az esetben is van középpont, csak ez a lufi felületén kívül esik. Azaz a 3. dimenzióban. Ugyanígy a 3D világunk tágulásának középpontja is kívül eshet magán a világon. A 4. vagy magasabb dimenzióban.

A tágulás sebessége sem biztos, hogy ilyen egyszerű. Visszatérve a lufihoz. Képzeljünk el két korongot a felületén. Ezek a tágulás következtében távolodnak egymástól. Mivel a lufivilág görbült, ezért egyre gyorsabbnak érzékeljük a távolodásukat. Ehhez még hozzá jön, hogy a két korong nem csak a tágulás miatt mozog, hanem a lufi felületén is csúszik valamilyen pályán.

Ezen kívül lehetnek más tényezők is, amit egyelőre el sem tudunk képzelni. Pl mozoghatbak a testek a világon kívüli dimenziók tengelyei mentén is. Mondjuk az időben.

2016. aug. 18. 02:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!