Milyen gyorsan tágul az űr?
"Az űr az üres tér, az nem tud tágulni. Az ismert világegyetem tud tágulni, az pedig egyre gyorsuló ütemben."
Ezzel két probléma van.
1) Attól, hogy a tér üres, még tud tágulni.
2) A Világegyetem nem üres. Tudtommal tele van galaxisokkal, azok pedig csillagokkal, bolygókkal, meg mindenféle egyéb objektumokkal. A megfigyelések alapján pedig a galaxisok egyre gyorsuló ütemben távolodnak egymástól.
"Egyre gyorsabban. Pár évmillió mulva eléri a végtelen sebességet"
Végtelen sebesség nem létezik. Elméletben sem. A végtelen egy matematikai fogalom, a valóságban nem létezik. Természetesen a tér tágulása lehet gyorsabb a fénysebességnél (ez a sebességkorlát magára a térre nem vonatkozik, csak a tér-időben létező dolgokra), de végtelen sosem. Legfeljebb azt lehet mondani, hogy konvergál a végtelenhez. Bár azt a kérdést már fel se merem tenni, hogyha végtelen sebességgel tágulna a Világegyetem, akkor hogy mérnéd meg a tágulás mértékét? Hát ez az, hogy sehogy... Ha pedig nem tudod lemérni, akkor onnantól kezdve a felvetés is értelmetlen. De megnyugtatlak: nem fogja elérni, mivel végtelen nem létezik.
A másik probléma, hogy azért pár millió év múlva még nem lesz egyáltalán vészes a helyzet sőt. Jó pár milliárd, vagy inkább százmilliárd évig még nem kell tartani az Univerzum halálától.
"Az ősrobbanásra semmilyen bizonyíték sincs a világegyetem tágulására sincs, csak azért fogadták el a tudósok, hogy ne keressétek Istent. És bejött nekik -.-"
Az ősrobbanásra számos bizonyíték van, csak ugye ehhez olvasni is kéne a forrásokat, nem csak csapkodni. A tudósok többsége, akik kidolgozták a modern fizikát (lefektették az alapjait), vallásos volt. A tudományos munkásság nem zárja ki a vallásosságot. Számos vallásos tudós van a mai napig. A szekularizáció is csak Európában érvényesül, az USA-ban például nem, de az is kérdéses, hogy lehet-e egyáltalán szekularizációról beszélni. Ebbe jobban nem megyek bele, mert ez már egy másik tudomány területének kérdése, nem a fizikáé...
@18: már leírtam neked egyszer... Azértt, mert nem létezik ilyen pont. Vagy még inkább, mert a világegyetem összes pontja egyszerre a kiindulási pont.
Képzeld el, hogy van egy lufi. Ha elkezdjük fújni a lufit, a felületének minden pontja távolodni fog mindegyik másik ponttól. A világegyetemünk pont így tágul. Namost ha ezt a lufit nem egy nagy kiterjedt, löttyedt valamivé, hanem egyetlen pici ponttá lehetne leereszteni, akkor lenne hasonlatos a helyzet a világegyetem kezdetéhez. Láthatod, hogy a lufi egyetlen része sem jelölhető ki a tágulás kezdőpontjaként, a teljes felülete egyszerre zsugorodik egyetlen ponttá. Ha visszakövetjük a világegyetem tágulását, ugyanez a helyzet. Nincs egy kijelölhető hely, hogy na ez a tágulás középpontja.
Kedves Mojjo.
A lufis hasonlattal éppen a középpont létezését bizonyítod. Ha visszafelé gondolva zsugorítjuk a lufit, akkor a 0 pillanatban a lufi egy pontban van. Ez a középpont. Persze értem, hogy a te modelled szerint a világ a lufi 2 dimenziós felülete. Ebben az esetben is van középpont, csak ez a lufi felületén kívül esik. Azaz a 3. dimenzióban. Ugyanígy a 3D világunk tágulásának középpontja is kívül eshet magán a világon. A 4. vagy magasabb dimenzióban.
A tágulás sebessége sem biztos, hogy ilyen egyszerű. Visszatérve a lufihoz. Képzeljünk el két korongot a felületén. Ezek a tágulás következtében távolodnak egymástól. Mivel a lufivilág görbült, ezért egyre gyorsabbnak érzékeljük a távolodásukat. Ehhez még hozzá jön, hogy a két korong nem csak a tágulás miatt mozog, hanem a lufi felületén is csúszik valamilyen pályán.
Ezen kívül lehetnek más tényezők is, amit egyelőre el sem tudunk képzelni. Pl mozoghatbak a testek a világon kívüli dimenziók tengelyei mentén is. Mondjuk az időben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!