Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Emberi evolúció?

Emberi evolúció?

Figyelt kérdés
Szóval, az első kérdés az lenne, egyet értetek-e abban, hogy az emberi evolúció eléggé lelassult? Ezt azért gondolom, mert az emberi intelligencia az adaptív változások helyett technológia változásokat eszközöl. Ugye ha egy állatnak mondjuk lehűl az élőhelye, akkor azok akik mutáció miatt pl. vastagabb szőrrel rendelkeznek, előnybe kerülnek. Ergo a vastagabb szőrt kódoló allél(ok) el fognak terjedni. Az ember ehelyett kabátot vesz. Szóval a modern ember a fellépő szelekciós nyomásokhoz nem adaptív, nem genetikai változással alkalmazkodik. Továbbá az emberek között (részben emiatt) nincs nagy fitnesszkülönbség, illetve az ember tudatosan szaporodik, így lehet hogy annak akinek egyébként jó a fitnessze egyáltalán nem lesz gyereke (és vice versa). Tehát ki ért egyet abban, hogy a modern ember evolúciója igen lassú? Ha nem, miért nem? A második kérdés az elsőből fakad: vajon elérhet-e az ember olyan szociológiai és technológiai szintre, ahol az emberi evolúció lényegében stagnál?

2016. júl. 8. 20:29
1 2
 11/17 Vree ***** válasza:

^nevezzük már "alkalmasságnak", esetleg "rátermettségnek", mert a "fitnessz" magyarul valami mást jelent. xD

Azért, mert egyesek (akár biológustanoncok) nem tudnak angolul, még nem kell átvenni a hülyeségeiket.

2016. júl. 10. 16:07
 12/17 sadam87 ***** válasza:

Való igaz, pontatlan voltam. Nem csak a matematikában van axióma. Ami a lényeg (és amit mondani akartam): a természettudományokban nincs axióma. Amit leírtál, az egy definíció.

A fitness értelmezésével kapcsolatban természetesen igazad van. Nem véletlenül írtam zárójelbe. Eredetileg arra akartam utalni, hogy a kifejezés ("terjeszti a génjeit") nem egészen egzakt. De természetesen elég jól érthető, mire gondolsz, emiatt íratam mást, ami való igaz, tulajdonképpen felesleges. (Bár akkor már hadd jegyezzem meg, ha ide jutottunk, az inkluzív fitness kérdését is érdemes lehet felvetni.)

Sajna a szaknyelv angol, a magyar megfelelő vuszont mindenképp rátermettség, és nem alkalmasság.

2016. júl. 10. 20:47
 13/17 sadam87 ***** válasza:
*viszont
2016. júl. 10. 20:48
 14/17 A kérdező kommentje:

"Azért, mert egyesek (akár biológustanoncok) nem tudnak angolul, még nem kell átvenni a hülyeségeiket."

Bocsánat de mi is a problémád? A fitnessz egy teljesen legitim terminus ebben a kontextusban. Hozzáteszem az angolban ugyanazt jelenti mint magyarban, ugyanúgy kétjelentésű. Másfelől, teljesen átlagos fenoména, hogy az angolból magyarosítva veszünk át szakszavakat. Nem csak "tanoncok" hanem meglett professzorok, kutatók.

Egyébként van még valakinek a témához illő hozzászólása?

2016. júl. 11. 14:17
 15/17 anonim ***** válasza:
Miert ne fuggene ossze a genetika es a fitnessz? Gondolj bele hogy mire buknak a csajok: dogos pasik (ugye nyilvan, ez jo genetika, tobb szempontbol is elony, peldaul egy katasztrofa eseten konnyebb segitseget kapni) illetve gazdag pasik (azaz akik eleg okosak vagy csak magabizotsak, taloraesettek voltak ahhoz hogy jol kereshesseenek).
2016. júl. 11. 20:55
 16/17 sadam87 ***** válasza:

Pont ma került ki egy cikk a témával kapcsolatban az origora (az más kérdés, hogy milyen minőségű):

[link]

Amit mondasz, az egyébként logikus, és valószínűleg tényleg igaz, de természetesen alá is kell támasztani. Főleg ezzel foglalkoznak a cikkben is.

Az biztos, hogy van ma is néhány példa a természetes szelekció működésére az emberi társadalmakban, főleg a szegény országokban (pl. Afrikában) pl. a HIV és malária ellen védő allélok gyorsan elterjedhetnek. Ugyanakkor Európában szerintem nagyon kis mértékű a természetes szelekció, hiszen majdnem mindenki megérheti a szaporodóképes kort, és a legtöbben utódokat is tudnak nevelni. Gyakorlatilag csak a letális és terméktelenségeket okozó allélok szelektálódhatnak ki. Az, hogy ki mennyi gyereket vállal, nagyrészt a kulturális és társadalmi háttéren múlik, amit a genetika (valószínűleg) csak kevéssé befolyásol. De ahogy láttam, nagyrészt te is ezeket írtad.

2016. júl. 13. 14:09
 17/17 anonim ***** válasza:
Mondjuk, mivel nincs természetes szelekció, egy csomó mutáció halmozódhat fel, ami hozzájárul a diverzitás növekedéséhez. További érdekes aspektus, hogy a globalizáció miatt, eddig izoláltan élő populációk keverednek, amik eddig nem létező variáns kombinációk létrejöttét segítik. Mindezek oda vezetnek, hogy az emberi faj genetikai diverzitása nagymértékben nő, ami (faj szinten) segíthet átvészelni olyan járványokat amire most esetleg még nem lennénk képesek. Növekszik az adaptációs potenciál. Ez a cikk pont erről szól: [link]
2016. júl. 13. 15:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!