Emberi evolúció?
^nevezzük már "alkalmasságnak", esetleg "rátermettségnek", mert a "fitnessz" magyarul valami mást jelent. xD
Azért, mert egyesek (akár biológustanoncok) nem tudnak angolul, még nem kell átvenni a hülyeségeiket.
Való igaz, pontatlan voltam. Nem csak a matematikában van axióma. Ami a lényeg (és amit mondani akartam): a természettudományokban nincs axióma. Amit leírtál, az egy definíció.
A fitness értelmezésével kapcsolatban természetesen igazad van. Nem véletlenül írtam zárójelbe. Eredetileg arra akartam utalni, hogy a kifejezés ("terjeszti a génjeit") nem egészen egzakt. De természetesen elég jól érthető, mire gondolsz, emiatt íratam mást, ami való igaz, tulajdonképpen felesleges. (Bár akkor már hadd jegyezzem meg, ha ide jutottunk, az inkluzív fitness kérdését is érdemes lehet felvetni.)
Sajna a szaknyelv angol, a magyar megfelelő vuszont mindenképp rátermettség, és nem alkalmasság.
"Azért, mert egyesek (akár biológustanoncok) nem tudnak angolul, még nem kell átvenni a hülyeségeiket."
Bocsánat de mi is a problémád? A fitnessz egy teljesen legitim terminus ebben a kontextusban. Hozzáteszem az angolban ugyanazt jelenti mint magyarban, ugyanúgy kétjelentésű. Másfelől, teljesen átlagos fenoména, hogy az angolból magyarosítva veszünk át szakszavakat. Nem csak "tanoncok" hanem meglett professzorok, kutatók.
Egyébként van még valakinek a témához illő hozzászólása?
Pont ma került ki egy cikk a témával kapcsolatban az origora (az más kérdés, hogy milyen minőségű):
Amit mondasz, az egyébként logikus, és valószínűleg tényleg igaz, de természetesen alá is kell támasztani. Főleg ezzel foglalkoznak a cikkben is.
Az biztos, hogy van ma is néhány példa a természetes szelekció működésére az emberi társadalmakban, főleg a szegény országokban (pl. Afrikában) pl. a HIV és malária ellen védő allélok gyorsan elterjedhetnek. Ugyanakkor Európában szerintem nagyon kis mértékű a természetes szelekció, hiszen majdnem mindenki megérheti a szaporodóképes kort, és a legtöbben utódokat is tudnak nevelni. Gyakorlatilag csak a letális és terméktelenségeket okozó allélok szelektálódhatnak ki. Az, hogy ki mennyi gyereket vállal, nagyrészt a kulturális és társadalmi háttéren múlik, amit a genetika (valószínűleg) csak kevéssé befolyásol. De ahogy láttam, nagyrészt te is ezeket írtad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!