Mik az alapművek az evolúció témájában?
Dawkins: Önző gén
Dawkins: Hódító gén
Dawkins: Ős meséje
John-Maynard Smith-Szathmáry Eörs: A Földi élet regénye
Steve Jones: Darwin szelleme
Olyan is érdekel, ami az evolúció eddig ismert történetét mutatja be, de főként olyan, ami magát a működését, megfigyeléseket, eredményeket, az aktuális legmeggyőzőbb bizonyítékokat, amik miatt a tudományos elmék túlnyomó része támogatja, én mint az emberi észben bízó laikus hiszem az evolúciót, de kíváncsi volnék részletesebben.
Az ajánlott könyvek nagy része jónak tűnik, köszi. :)
Köszönöm.
Az interneten magyar nyelven (ebben a témában az angol egyelőre sok volna) pedig a Critical Biomass-t ajánlották, valóban egy minőségi oldalnak tűnik, nem egy indexfórum, ami káosz. :)
Itt is fogok olvasni, csak tudnám itt hol kezdjem :)
Először a könyvek.
Szerintem a Berkeley Egyetem összefoglalóját nyugodtan átfuthatod minimális angoltudással is.
alapok-áttekintő:
történelem:
de a Resources fül alatt is találhatsz még érdekes anyagokat.
Mindenképpen jó innen/Wikipédiáról egy gyors tájékozódás, azért is, hogy az alapvető kérdések tisztázva legyenek, másrészt mert azért volt és a jó (de évtizedekkel ezelőtti) könyvek nem feltétlen fednek le mindent. Pl. a genetic drift -nek sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítanak sokan, míg (ha nem tévedek) Dawkins (minden jó vonása dacára) nem tulajdonít neki olyan fontosságot és nem is nagyon emlegeti a könyveiben.
Ismeretterjesztő könyv laikusoknak, ami beugrik:
Neil Shubin: A belső hal
emberről:
Jared Diamond: A harmadik csimpánz
Desmond Morris: Az emberállat; A csupasz majom; Emberi állatkert
ill. Dougal Dixontól A Jövő Zoológiája vagy a Vad Jövő ugyan nem szigorúan véve tudományos, de szórakoztató
ill. látom hogy Warren J Ewans felrakta a Populációgenetika Matematika előadásainak jegyzeteit kétszer is:
angolosoknak ezek nagyon érdekesek.
(találtam egy ilyet is:
(angol nyelvű) kiragadott fejezetek evo. témában az NCSE jóvoltából.)
Figyelmedbe ajánlom még magyar szerzőktől is az alábbiakat:
Vida Gábor (szerk.) evolúció I-II-III-IV. kötet
Részletezve az egyes kötetek címei:
evolúció I.
AZ EVOLÚCIÓ GENETIKAI ALAPJAI
evolúció II.
AZ ÉLŐVILÁG EVOLÚCIÓJA
evolúció III.
AZ EVOLÚCIÓ ÉS AZ EMBERISÉG
evolúció IV.
AZ EVOLÚCIÓ FRONTVONALAI
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!