Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mik az alapművek az evolúció...

Mik az alapművek az evolúció témájában?

Figyelt kérdés
Igazán elkezdett érdekelni a téma, A fajok eredetét fogom elolvasni elsőként. Milyen más alapművek vannak a témában, amik egy érdeklődőnek is közérthetőek lehetnek?

2016. jún. 15. 23:52
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
Ja, és köszönöm előre a választ.
2016. jún. 15. 23:52
 2/12 anonim ***** válasza:
91%

Dawkins: Önző gén

Dawkins: Hódító gén

Dawkins: Ős meséje

John-Maynard Smith-Szathmáry Eörs: A Földi élet regénye

Steve Jones: Darwin szelleme

2016. jún. 16. 00:53
 3/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm! :)
2016. jún. 16. 00:55
 4/12 A kérdező kommentje:

Olyan is érdekel, ami az evolúció eddig ismert történetét mutatja be, de főként olyan, ami magát a működését, megfigyeléseket, eredményeket, az aktuális legmeggyőzőbb bizonyítékokat, amik miatt a tudományos elmék túlnyomó része támogatja, én mint az emberi észben bízó laikus hiszem az evolúciót, de kíváncsi volnék részletesebben.

Az ajánlott könyvek nagy része jónak tűnik, köszi. :)

2016. jún. 16. 01:02
 5/12 anonim ***** válasza:
84%
A legjobb összefoglaló amit az előbb kihagytam. Dawkins A legnagyobb mutatvány. Itt osszeszedi a bizonyítékokat, válaszol a támadásokra.ezzel kezdd szerintem. :)
2016. jún. 16. 01:07
 6/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm.

Az interneten magyar nyelven (ebben a témában az angol egyelőre sok volna) pedig a Critical Biomass-t ajánlották, valóban egy minőségi oldalnak tűnik, nem egy indexfórum, ami káosz. :)

Itt is fogok olvasni, csak tudnám itt hol kezdjem :)

Először a könyvek.

2016. jún. 16. 01:41
 7/12 Vree ***** válasza:
100%

Szerintem a Berkeley Egyetem összefoglalóját nyugodtan átfuthatod minimális angoltudással is.

alapok-áttekintő:

[link]

történelem:

[link]

de a Resources fül alatt is találhatsz még érdekes anyagokat.

Mindenképpen jó innen/Wikipédiáról egy gyors tájékozódás, azért is, hogy az alapvető kérdések tisztázva legyenek, másrészt mert azért volt és a jó (de évtizedekkel ezelőtti) könyvek nem feltétlen fednek le mindent. Pl. a genetic drift -nek sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítanak sokan, míg (ha nem tévedek) Dawkins (minden jó vonása dacára) nem tulajdonít neki olyan fontosságot és nem is nagyon emlegeti a könyveiben.

Ismeretterjesztő könyv laikusoknak, ami beugrik:

Neil Shubin: A belső hal

emberről:

Jared Diamond: A harmadik csimpánz

Desmond Morris: Az emberállat; A csupasz majom; Emberi állatkert

ill. Dougal Dixontól A Jövő Zoológiája vagy a Vad Jövő ugyan nem szigorúan véve tudományos, de szórakoztató

[link]

ill. látom hogy Warren J Ewans felrakta a Populációgenetika Matematika előadásainak jegyzeteit kétszer is:

[link]

[link]

angolosoknak ezek nagyon érdekesek.

2016. jún. 16. 03:10
 8/12 Vree ***** válasza:

(találtam egy ilyet is:

[link]

(angol nyelvű) kiragadott fejezetek evo. témában az NCSE jóvoltából.)

2016. jún. 16. 03:28
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Figyelmedbe ajánlom még magyar szerzőktől is az alábbiakat:

Vida Gábor (szerk.) evolúció I-II-III-IV. kötet

Részletezve az egyes kötetek címei:

evolúció I.

AZ EVOLÚCIÓ GENETIKAI ALAPJAI

evolúció II.

AZ ÉLŐVILÁG EVOLÚCIÓJA

evolúció III.

AZ EVOLÚCIÓ ÉS AZ EMBERISÉG

evolúció IV.

AZ EVOLÚCIÓ FRONTVONALAI

2016. jún. 16. 09:01
 10/12 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a segítőkész válaszokat. Annyira érdekes témának látom ezt, várom, hogy jobban megismerjem. :)
2016. jún. 16. 13:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!