Miért akkor gőzölög intenzívebben az étel, amikor lezárom alatta a lángot?
Azért látod úgy mert fogy a hő és a kiváló gőz hamarabb ki tud csapódni a levegőben! Ez a kicsapódott gőz illetve a kivált apró vízcseppek okoznak átlátszatlanságot!
Úgy is megfogalmazhatjuk sohasem a gőzt látjuk (az elméletileg láthatatlan pl egy állandó hőmérsékletű zárt kamrában) hanem a gőz szélén a hidegebb levegővel érintkező vízkicsapódás apró cseppjeit!
Amíg az edény alatt ég a gáz, a forró égéstermékek az edény aljától elindulnak az edény oldala mellett felfelé, majd az edény fölött újra egyesülni próbálnak, de turbulencia alakul ki az ételből kialakuló gőzzel.
Ha elzárod a gázt, a forró egéstermék utánpótlása megszűnik, és a hűvösebb levegővel keveredve a pára erősebben "ködölög", szóval jóval láthatóbb a jelenség, amikor a pára nem forró feláramló égéstermékkel keveredik...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!