Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mit szóltok ehhez az új...

Mit szóltok ehhez az új csillagászati felfedezéshez? Meg, hogy lehetséges, hogy gázbolygó keringjen közel a csillagához?

Figyelt kérdés

[link]

Én nagyon érdekesnek találom, mert eddig ilyet nem sikerült megfigyelni és merőben megváltoztathatja a Naprendszer keletkezésének elméletét.

Ráadásul eddig úgy tudtam, hogy a Jupiter-típusú gázbolygók a csillaguktól csak távolabbra alakulhattak ki, mivel ott már kevésbé volt koncentrált, fémben gazdag a porkorong, amiből később kialakult a gázbolygó.

2010. ápr. 14. 11:02
 1/4 anonim ***** válasza:

Már sok ilyet találtak. Sőt, eddig tudtommal szinte csak ilyeneket találtak, és szinte csak ilyen közel a csillaghoz. Gondolom, azért, mert csak ezeket lehet a jelenlegi módszerrel ilyen távolról többé-kevésbé megbízhatóan észlelni.

Ami pedig a kialakulást illeti, szerintem egyszerűen annyi a trükk, hogy többféle kialakulási modell is létezhet, többféle "alapanyagból". Lehetnek például olyan "szülőfelhők", amikben nagyon kevés a fém és egyéb szilárd anyagok, így ott lehetnek akár kizárólag csak gázóriások is - másutt meg sok a szilárd, ott talán nincs is gázóriás.

De gyanítom, ez majd csak akkor fog végleg eldőlni, ha már lesz olyan fejlett a technológiánk, hogy meglátogassunk és közelről is megvizsgáljunk sok más naprendszert is.

2010. ápr. 14. 12:13
 2/4 anonim ***** válasza:
Érdekes. A sumérok állitolag az agyag kotablaikra sokmindent leirtak, amikre csak most kezdunk rajonni. Pl h létezik egy 10. bolygo, amit Nibirunak neveztek, és a pályája inkább egy ustokosére hasonlit, kb 2000 evente kerul láthato tavolsagba, és állitolag lehet, h ez volt a Betlehemi csillag is. Mindig egy ujvilag kezdetet jelezte, ha felbukkant. Szamitasok szerint kozeleg az ido, h ujra erretevedjen...
2010. ápr. 14. 13:17
 3/4 anonim ***** válasza:
Nem olyan új már ez a felfedezés. Egyébként engem különösebben nem bűvöl el. Inkább a kőzetbolygók érdekelnek.
2010. ápr. 14. 15:54
 4/4 anonim ***** válasza:

ma 13:17

A naprendszerünkben a Jupiter - mint gázóriás a legnagyobb bolygó, ráadásul a legközelebbi is a földhöz.

Ha létezne is bármiféle 10. bolygó (ami nem létezik) akkor annak - feltételezve, hogy nem lép be a naprendszerbe, mert ezt a múltban sem tehette volna meg teljes pusztulás okozásán kívül - akkor annak az Oort felhőn kívül kéne maradnia, ami 1 fényév távolságba van. Ilyen távolságból nem lenne szabad szemmel "jól látható fényes csillag", mert kb. 13 EZERSZER messzebb lenne tőlünk, mint a Jupiter.

2010. ápr. 14. 18:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!