A VY Canis Majorist lehet látni a Földről? Vagy csak csillagászati Távcsővel lehetséges?
Én úgy tudom, hogy a vy Canis Majoris=Sirius.
Azt pedig megtalálod, ha megkeresed az Orion csillagképet( [link] és meghosszabbítod balra és nagyjából ott lesz.
Nos, a Szíriusz latin neve a α Canis Maioris, és nem majoris, és végképp nem vy Canis Majoris.
A szíriusz a Nagy kutya csillagképben (latinul Canis Major) található kék óriás, átmérője kb kétszerese a napunkénak, tehát messze nem a legnagyobb csillag. Igazából nem a mérete, hanem a fényessége miatt híres, a napunk után az égbolton látható legfényesebb csillag.
A VY Canis Majoris a jelenleg ismert legnagyobb méretű csillag szintén a Nagy kutya csillagképben található vörös hiperóriás, sugara kb kétezerszerese a napunkénak.
Egy érdekes videó a csillagok méreteiről:
http://www.youtube.com/watch?v=HEheh1BH34Q
A kérdésre válaszolva (amit a kérdező valószínűleg már nem fog olvasni :D ) a csillag fényessége a láthatóság határán van, így valószínűleg szabad szemmel nem észlelhető.
Teljesen mindegy, hogy Majoris vagy Maioris.
Én nem vagyok jó nyelvtanból, de szerintem akár Kanisz Majorisznak is lehetne írni, mint ahogy nem azt írjuk, hogy Sirius, hanem Szíriusz. Sok helyen j-vel írják, eredetileg valóban i-vel van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!