Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Növekvő sorozat mindig végtele...

Növekvő sorozat mindig végtelenhez tart?

Figyelt kérdés

Legyen f(n) egy szigorúan növő sorozat, f'(n) pedig az inverze.

Létezik n0, hogy n>=n0 esetén n>f'(M) minden M valós számra, amiből f(n)>M minden elég nagy n-re, ez viszont azt jelenti, hogy f végtelenhez tart csak a monotonitása alapján. Mit gondolok rosszul?

2016. jún. 19. 17:48
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Vagy ha akarsz, akár válogathatsz is a problémák között, és mondhatod inkább azt, hogy az a probléma, hogy f' nincs a teljes R-en értelmezve.
2016. jún. 19. 22:57
 12/17 anonim ***** válasza:
Csak a tisztánlátás kedvéért, ez: "Létezik n0, hogy n>=n0 esetén n>f'(M) minden M valós számra", konkrétan azt jelenti, hogy a sorozatodnak véges sok eleme van. De ezt is tök feleslegesen cifrázod, a "Létezik n0, hogy n0>f'(M) minden M valós számra" ekvivalens vele.
2016. jún. 19. 23:01
 13/17 Tom Benko ***** válasza:
Egyrészt a sorok is sorozatok. Másrészt legyen s(n)=1-\frac{1}{n}, ez szigorúan monoton nő, az 1 viszont felső korlátja (sőt, szuprémuma), azaz a sorozat konvergens, nem a végtelenhez tart. A hiba ott van, hogy n>f^{-1}(M)-ből nem feltétlenül következik, hogy f(n)>M.
2016. jún. 20. 09:45
 14/17 A kérdező kommentje:

#1: Mi az, hogy "nincsenek különböző epszilonjaid"? Ha egy sorozat konvergens, akkor sem "nekem vannak" különböző epszilonjaim, hanem 'minden' epszilonhoz van olyan küszöbindex, hogy a későbbi tagok közelebb vannak a határértékhez, mint epszilon. Az előzőt úgy értettem, hogy minden epszilonhoz más lehet ez az index.

R->R függvényekkel sem működik a dolog, vagyis nem, ez sem hiba.

"Létezik n0, hogy n0>f'(M) minden M valós számra". Ez ugyanakkor igaz, de nem ugyanazt jelenti. Azt akartam kifejezni, hogy annak a sorozatnak, aminek az n-edik tagja n, tehát az érték maga az index, van nagyobb eleme minden valós számnál. Az a(n)=n sorozat egyébként valóban végtelenhez divergál, ezért biztos, hogy nem ezzel a mondattal van gond.

+Tom Benko:

Egyrészt tudom, az egy kis beszédhiba volt, de attól még most nem sorokról van szó. Márészt, lehetne indoklással?

f-ről feltételeztük, hogy szigorúan nő (ha nem így lenne, nem is lenne inverze), ami saját szellemi képességeim szerint pontosan azt jelenti, hogy x<y --> f(x)<f(y), speciálisan f(n)>f(f'(M))=M, abból, hogy n>f'(M).

2016. jún. 20. 10:15
 15/17 anonim ***** válasza:

Kérdező, azt próbálod megérteni, hogy mit gondolsz rosszul. Én megmondtam, mit gondolsz rosszul, te nem vagy hajlandó tudomásul venni, mert te másképp gondolod. (miközben tudod, hogy valamit rosszul gondolsz!!) Innentől nem lehet neked segíteni.

Minden egyes mondatod hülyeség a legújabb hozzászólásodban is. Nem javítom ki egyenként, amíg rajtad van a szemellenző.

2016. jún. 20. 10:50
 16/17 A kérdező kommentje:

Ez megint nem válasz. Arra sem, amire reagálni akarsz vele.

A kérés az volt, hogy magyarázz meg egy ellentmondást, te ehelyett visszaidézted az egyik mondatomat. Ez semmiképp sem a "megmondása" annak, hogy mit gondolok rosszul. A további válaszaid is egy-egy mondatok összefüggés nélkül.

Nincs rajtam semmiféle szemellenző, egyszerűen nem értem még mindig. A legújab hozzászólásom arról szólt, hogy magyaráztam, hogy miért nem értem még mindig, ez volt számodra hülyeség (már megint indoklás nélkül).

2016. jún. 20. 11:35
 17/17 Tom Benko ***** válasza:
Ha az inverz monoton csökken, akkor felülről korlátos lesz, és a feltételed teljesül. Erre mutattam példát, és az is látható volt, hogy ennek ellenére az eredeti sorozat monoton növő és mégis korlátos.
2016. jún. 21. 11:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!