Hogyan oldok meg egy ilyen feladatot? Adott az a_{n+1}=a_n^2-2 sorozat, ha a_0>0. Mennyi a határértéke az n-ed rendű gyök alatt a_n sorozatnak ha n tart végtelenhez?
Felírod a sorozat karakterisztikus egyenletét, abból megkapod a sorozat explicit képletét (magyarul egy olyan sorozat, amely nem függ a sorozat tagjaitól, csak n-től), és annak a végtelenben vett határértékét kell vizsgálnod.
Ha szerencséd van, és a sorozat első pár tagjára meglátod a megfelelő képletet, akkor nem kell a karakterisztikus egyenlettel foglalkozni.
Szerintem:
(a_0 + gyök(a_0 * a_0 - 4))/2 ha a_0 >= 2
tehát pl. a_0={2, 3, 4} esetén {1, (3+√5)/2, (4+√12)/2}
A kérdezett határérték kiszámolásához nem feltétlenül szükséges a rekuzív sorozat explicit képlete.
Kérdés, hogy a feladat eredeti szövegét pontosan idézted-e?
Ugyanis a jelzett 0<a_0 kikötés elírásnak tűnik.
Én a 2<a_0 feltétellel próbáltam meg kiszámolni a határértéket:
Akkor én biztos félreértettem: n-szeres gyökvonást gondoltam, nem n-edik gyököt.
Mert triviálisnak gondoltam, hogy ha 2^n -dik hatványból n-edik gyököt vonunk, akkor az inf-be tart.
(Előző válaszolónak)
Valóban triviális volna, nekem is furcsa volt hogy túl símán kijött amit számoltam.
Viszont biztosan jól gondoltad, és inkább a kérdés volt pontatlan, vagyis
"n-ed rendű gyök" helyett
"n-edik négyzetgyök"-ről lett volna szó, (ami 2^n-dik gyöknek is tekinthető).
A feltétel, pedig (0<a_0 helyett) 2<a_0 volna.
Akkor tényleg kijön a fent közölt képlet.
A -2<a_0<2 eset nagyon érdekesnek, de nehéznek látszik.
A negatív tagokból való n-dik gyökvonással ne legyen gond, mert akkor a tagok abszolút értékéből vonhatnánk annyiadik gyököt, a kérdés lényegén nem változtat.
A 0,1,2,n kívűl √2, √(2+√2), √(2+√(2+√2)), ...
is egyszerű lesz, mert néhány lépés után állandóan 2-t ad.
Szerintem |a_n| n-edik gyökének
- vagy 1 a határértéke,
- vagy két torlódási pontja van: 0 és 1.
Ha 0 nem torlódási pont (vagyis valamilyen 0<ε-ra ]-ε,+ε[ a sorozat egyetlen tagját sem tartalmazza), akkor - pusztán a korlátosság miatt - |a_n| n-edik gyöke tart 1-hez.
Ha 0 torlódási pont akkor 2 is torlódási pont, mert,
ha a_n "nagyon közel" van 0-hoz,
akkor a pozitív a_n^2 még közelebb van 0-hoz,
és a_(n+1) = a_n^2-2 is ennyire "közel lesz" 2-höz.
Tehát az még nem látszik, hogy 0 lehet-e torlódási pont, de ha igen, akkor biztosan van másik (a 2) is,
tehát 0 nem lehet határérték (egyetlen torlódási pont).
Az a sejtésem, hogy az a_n sorozatnak - az általános esetben - a [-2;+2] intervallum minden eleme torlódási pontja lesz.
Egyébként érdekesnek ígérkezik a
√(2+√(2+ ))
sőt a
±√(2±√(2± ))
alakú számok elhelyezkedésének tanulmányozása
és a kérdéses sorozat ezekhez viszonyított helyzetének vizsgálata.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!