Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Lehet más is az elektromágnesb...

Lehet más is az elektromágnesbe, mint lágyvasmag?

Figyelt kérdés
Akkor is működik az elektromágnes, ha éppen egy mágnest teszünk a tekercsbe? Tudom, úgy elveszítené azt az előnyét, hogy ki-be kapcsolható, de működhet-e ilyen elektromágnes?

2016. jún. 9. 21:21
 1/7 Wadmalac ***** válasza:

Persze, működhet.

Csak a permanensen felmágneseződő vasmag saját mágneses tere ronthatja az elektromágnes erejét. Nem feltétlenül azonos irányú lesz az elektromágnes polaritásával.

Meg igen, akkor elvész az előny, hogy ki lehet kapcsolni.

2016. jún. 10. 08:32
 2/7 anonim ***** válasza:

Illetve polaritáscserével lehetne kikapcsolni.

Lehetnek ennek is előnyei bizonyos helyzetekben.

2016. jún. 10. 08:48
 3/7 Wadmalac ***** válasza:
Hát végülis vannak olyan helyzetek, ahol az alaphelyzet az, hogy fog a mágnes és ritkán kell elengednie. Na itt energiatakarékossági okból jó lehet egy olyan megoldás, hogy a permanens mágnes tart és az elektromos az ellenpolárral "old".
2016. jún. 10. 10:28
 4/7 anonim ***** válasza:

"a permanens mágnes tart és az elektromos az ellenpolárral "old"."

Csak nem szabad elfelejteni a biztonsági szempontokat sem. Sok területen tápfesz kimaradás esetén oldania kell.

2016. jún. 10. 12:10
 5/7 Wadmalac ***** válasza:

"Sok területen tápfesz kimaradás esetén oldania kell."

Biztosan, de szerintem ez azért ritka eset.

Ha belegondolsz a normál mágnestappancsos daruba, ami csak addig tart, amíg van zeusz, na ott a biztonsági szempontot cheszhetjük. :D

2016. jún. 10. 12:37
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat :) Még annyi, hogy akkor megfordul a polaritása a mágnesnek, de az ereje hogyan vàltozik?
2016. jún. 10. 14:24
 7/7 anonim ***** válasza:

Én főleg a mágneskapcsolókra gondoltam, ahol egy áramkör (tartóáram) megszakításával kell tudni feszültségmentesíteni.

De ezt csak zárójelben, nem szőrszálhasogatni akartam. :)

2016. jún. 10. 16:14

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!